Hanif Bali

Hanif Bali väljer systemet framför individen

Av Andreas Magnusson 2018-11-26

Så var det då dags för den moderate lagstiftaren Hanif Bali att få lägga ut texten i SVT:s ”Min sanning”. Intervjuare var Anna Hedenmo som redan för några år sedan i ett annat TV-program kände sig nödgad att ställa frågan om hur mycket invandring Sverige tål. Och svaret hon fick i söndagens ”Min sanning” var att Sverige inte klarar av någon flyktinginvandring alls.

   Det är svårt att se programmet utan att psykologisera. Det tycks nästan övertydligt vilka processer som har lett fram till att pojken som föddes av muslimska marxister i Iran och skickades hit som ensamkommande treåring nu istället lägger all sin politiska energi på att angripa just muslimer, vänstern och flyktinginvandringen.

   Är det självskadebeteende han håller på med? Kanske det. Det skulle i så fall också kunna förklara de ständiga övertrampen i sociala medier där han gång efter annan gör hätska utfall i vilka medmänniskor kallas för ”svagbegåvade” och ”dumma apa”.

   Frågan man ställer sig är om han vill straffa ut sig själv från det politiska livet?

   Andra Hanif Bali-citat är ”Håll käften!”, ”Är du dum i huvudet!”, ”Jävla syltryggar” och ”käften batikhäxa!” Det är sånt han rutinmässigt häver ur sig när det inte finns vuxna i rummet som stoppar honom.

   Men det är något annat som slår mig ännu mer. Hanif Bali är något så paradoxalt som en moderat som upprörs över att vi i det här landet prioriterar individer framför systemet.

   I programmet lägger han ut texten och återkommer gång på gång till samma sak. Problemet med vår flyktingpolitik, som han ser det, är att den i för stor utsträckning utgår från individuella livsberättelser.

   Han återkommer till ordet ”systemet”. Det är systemet som ska försvaras och upprätthållas. Systemet kräver inskränkningar i individernas friheter.

   För systemets skull måste vi sätta vår empati åt sidan. För systemets skull måste vi undvika att lyssna till våra hjärtan.

   Varifrån kommer denna vurm för systemet? Har Hanif Bali inte gjort upp med sin marxistiska bakgrund? Det är inte lätt att få ihop bilden.

   Hanif Bali har under hela sin politiska karriär pendlat mellan ytterlighetspositioner. När han först valdes in i riksdagen för Moderaterna var han en av de mest flyktingvänliga moderatpolitikerna. Idag står han i vissa frågor närmare NMR än Sverigedemokraterna.

   På den direkta frågan om hur stort flyktingmottagande Sverige bör ha svarar han omedelbart att det bör ligga på noll och att det vore rimligt med ett totalt flyktingstopp i kanske 10-15 år.

   Det innebär en invandringspolitik som är långt mer restriktiv än den politik Sverigedemokraterna föreslår. Det innebär också en flyktingpolitik som bryter mot alla internationella avtal och åtaganden.

   Om Sverige hade bestämt sig för att driva den politik Bali föreslår hade vi riskerat alla internationella samarbeten. Vi hade straffats ekonomiskt och blivit en humanitär skamfläck på jordgloben.

   Paradoxen är givetvis också att Hanif Bali inte hade funnits i det här landet om vi för trettio år sedan hade fört den typ av flyktingpolitik han nu förespråkar.

   Hedenmo famlar efter orden. ”Du är en väldigt fungerande person och medborgare. Varför ska Sverige gå miste om människor som dig?”

   Än en gång talar Bali om systemet. ”Vi pratar om att få ett system att fungera”, säger han och lägger till att han är för kvotsystemet. Det är bara det att han vill att flyktingkvoten ska vara noll.

   Det är lite som när vi var små och brorsan fick frågan om han samlade på frimärken och svarade att han gjorde det, men att han bara inte hade fått tag på några än.

   Gullig logik när det kommer från ett barn. Vansinne när det kommer från en folkvald politiker och som riksdagsledamot anses vuxen nog att stifta lagar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.