Högerpopulisternas plötsliga kyrklighet

Av Andreas Magnusson 2018-12-05

Föreställ dig en man som inte tittar på TV, inte äger någon TV-apparat och är negativ till hela fenomenet TV. Nu är han mycket upprörd över en ändring i tablån där ett intressant matprogram fått annan sändningstid.

   Föreställ dig en kvinna som inte gillar hockey, inte håller på något lag och är negativ till hela fenomenet. Nu är hon mycket upprörd över att Toronto Maple Leafs svenska backduo tillåts spela Junior-VM för Sverige.

   Verkar de lite märkliga?  Ja. Precis. Lika märkliga som Ann Heberlein och Hanif Bali är när de har invändningar mot hur Limhamns församling inom Svenska kyrkan agerar på Twitter.
Ann Heberlein lämnade Svenska kyrkan 2017. Hon är inte längre medlem. Hon bor inte i Limhamn. Hanif Bali är ateist. Han bor inte i Limhamn.

   Sådan formalia hindrar dem inte från att göra utspel där Limhamns församling kritiseras för sin liberala teologi.

   Två icke-medlemmar är alltså kritiska mot interna åsikter i en fråga där varken de eller andra icke-medlemmar på något sätt är drabbade av någonting alls.

   Så vad handlar kritiken om? Jo, i sin digitala adventskalender har församlingen gjort följande inlägg:

 ”Lucka 1: Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg.”

   Ett harmlöst litet inlägg för att lyfta fram den 15-åriga miljökämpen som en person som med sitt arbete för en bättre värld lever i Kristi efterföljd, det vill säga följer kristendomens budskap.

    Den yttersta högern har svårt för unga människor som tar miljöhotet på allvar. Det provocerar dem något alldeles oerhört att det finns unga människor som engagerar sig i kampen mot miljöförstörelse och i kampen mot rasism.

   Hanif Bali har tidigare varit upprörd över att Greta Thunberg demonstrerat för en bättre miljö på skoltid och nu raljerar han över att femtonåringen lyfts fram som en förebild. Så här skriver han på sitt Twitterkonto (som lever vidare trots Ulf Kristerssons nedstängning) som en kommentar på församlingens inlägg:

 ”Kommer ni ihåg när vi skämtade om att klimatpanik är den nya religionen och klimataktivisterna det nya prästerskapet med egna bullor, synd och kättare? ”

   Ann Heberlein är snarare arg än raljerande. Så här skriver hon på Twitter:

 ”Peak vansinne. En svenskkyrklig församling firar förste advent genom att utse Greta Thunberg till Jesus efterträdare. Om inte kyrkan tar sitt eget budskap och sin historia på allvar – vem ska då göra det?”

   En sak Hanif Bali och Ann Heberlein har gemensamt är att de behandlar kyrkan som om den vore en del av staten. Det är den inte. Kyrka och stat skildes åt år 2000. Hanif Bali, Ann Heberlein och hela svansen av högerpopulistiska ”kyrkovänner” är kvar i förra årtusendets kyrkostruktur.

   Det står numer Svenska kyrkan fritt att agera precis hur de vill. Högerpopulisternas kritik är precis lika relevant som när personer gör uttalanden om ifall en domstol har dömt fel eller rätt trots att de inte har läst domen och trots att de inte är påverkade av domslutet.

   Medlemmar i Svenska kyrkan i Limhamn har all rätt i världen att kritisera interna utspel i sociala medier. Högerpopulister som kommer med kritik eftersom de vet att deras följare hatar barn med ”PK-värderingar” har däremot ingen rätt alls.

   Om man vill vara positiv kan man tänka att det är ganska fint att ateisten Hanif Bali och icke-medlemmen Ann Heberlein känner en så stark omsorg om en organisation som de själva inte är en del av.

   I själva verket är det nog så att Svenska kyrkans arbete för flyktingar och ställningstaganden i miljöfrågor sticker i ögonen på människor som tror att Kristendom är en tävling i moralism och en strategi för ökad nationalism.

   De som hellre ber en bön för en människa som hänger vid ett stup än hjälper dem upp brukar inte uppskatta kristna som föreslår att Jesus budskap handlar om att dela med sig och hjälpa sina medmänniskor oavsett vilka de är.

   I en välkänd passage i Nya Testamentet säger Jesus: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte. Guds rike tillhör sådana som de.”

   Om Jesus hade haft ett Twitterkonto hade han troligen uttryckt sig lite mer modernt. Kanske hade han haft en kalenderlucka varje dag och skrivit något om något barn som han sett som en bra förebild.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.