Andreas Magnusson

Gnällspikarnas jullista

Av Andreas Magnusson 2018-12-11

Julen innebär bråda tider för gnällspikar. Det är mycket man ska hinna klaga på innan året tar slut och det kan vara lätt att glömma något. Misströsta inte. Här kommer den kompletta att göra-listan.

   Klaga över att skolavslutningen inte är i kyrkan. Hävda med bestämdhet att det är en konsekvens av islamiseringen av Sverige.

   Bli arg på någon av bitarna i Aladdin-asken. Bäst är det om de har bytt ut någon bit i år, men annars kan du vara arg på någon tidigare förändring.

   Köp jättemycket julklappar och klaga över att det är så jobbigt att köpa julklappar.

   Hävda att alla skolor som inte har ett luciafirande med inbjudna föräldrar i själva verket har ”förbjudit lucia”. Skyll på islamiseringen och PK-vänstern som har tagit över skolorna.

   Påstå att någon skola någonstans har förbjudit pepparkakegubbe-låten för att den är rasistisk. Säg gärna något i stil med ”i så fall borde man inte få säga vitlök heller”.

   Hävda att årets utsedda julvärd på TV är en PK-fitta.

   Titta på Kalle Ankas jul fast du är vuxen och bli riktigt arg redan under tomteverkstaden. Hävda med bestämdhet att de fem sekunder av rasistiska stereotyper som Walt Disney-koncernen klippte bort för några år sedan i själva verket klipptes bort av SVT (som du kallar Sovjet-TV) och var helt avgörande för handlingen.

   Bli upprörd över vem som ska få läsa nyårsdikten i TV.

   Förfasa dig över att Gävle kommun sätter upp en jättestor halmbock på torget varje år trots att den nästan alltid brinner upp. Är de dumma i huvudet eller?

   Om du får en massa julkort så gnäll över hur onödigt det är. Om du inte får några julkort så gnäll över det.

   Klaga över att julen inte längre handlar om Jesus trots att ingenting i ditt liv tycks tyda på att du bryr dig särskilt mycket om Jesus budskap alls.

   Gnäll över att Magasinet Para§raf är ett kriminal- och rättsmagasin och därför inte borde publicera sådan här smörja.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.