Börje Carlsson

Lex Klang, Kling eller Lex José?

Av Börje R P Carlsson 2018-12-13

Lex Maria och Lex Sarah finns för vård och omsorg. Kanske borde det skapas ett Lex också för polisen. Låter som om Lex Klang eller kanske Lex José kan vara ett lämpligt namn för polisiära felsteg och övertramp. Men till vem ska Lex Klang anmälas, lämnas och vem ska utreda denna anmälan? Här kommer att behövas en helt ny fristående myndighet för det framgår med all önskvärd tydlighet att den särskilda grupp som idag utreder polisiära övertramp, felaktigheter eller andra missförhållanden inte är vuxna sitt jobb.

   Särskilda åklagarkammaren för polismål är inte heller vuxen sin uppgift. Det är inte möjligt att ens den myndighet som har våldsmonopol får bete sig hur som helst i någon anda av laga befogenhet eller nödvärn.

   Poliser måste uppträda, precis som rikspolischefen säger, på sätt som skapar respekt för poliser och polisverksamheten. Att likt lämlar följa i varandras fotspår när någon är korttänkt nog att försöka försvara ett klantigt/brottsligt ingripande skapar ingen respekt.

   Dödsskjutningen av Eric föregicks av en ofattbar eldgivning, 25 skott. Tre skott träffade och det dödande tog i ryggen. Ändå finns det 500 uppenbart korttänkta poliser som i en hemlig FB-grupp berömmer skyttarna. Tvi vale för såna poliser men det finns å andra sidan nästan 20 000 poliser som inte slutit upp bakom skyttarna.

   I Hallonbergen dödades José Axelsson. En man med både mod och känsla för lag och rätt berättade för polisen om en dödsskjutning. Polisen klagar ofta på att inga vittnen vill berätta i olika skjutärenden. Här kan man lätt se varför.

   José namngav mördarna och berättade samtidigt om sin rädsla för dem. Poliserna tog emot tipsen, en kommissarie fick ett antal tips och också en patronhylsa, men lämnade därefter José och dennes hustru åt sitt öde, så de blev också mördade. Är det så här poliserna vårdar och tar hand om vittnen som vågar prata? Eller förstod inte polisen det överhängande hot som förelåg?

   En annan polis meddelade en gängledare att det förelåg ett överhängande allvarligt hot mot denne. Denna gängledare förstod direkt varifrån hotet kom och sköt den, som han trodde hotade, till döds efter en vildsint biljakt. Är det polisernas uppgift att tipsa gängledare om överhängande hot så denne hinner eliminera hotet genom att döda?

   Trots allt tror jag det finns hopp för polisen men då måste de mest snedtända poliserna få arbetsuppgifter där de kan ställa till minst skada.

   Kanske det trots allt också måste bli reaktioner på olika händelser men det kanske också måste till ytterligare en påföljd där polisen/tjänstemannen för en tid mister sin tjänstelegitimation och där varje fällande dom inte med automatik innebär avsked.

   Suspension är ju en sådan möjlighet men denna påföljd verkar inte användas i någon mer frekvent utsträckning. Vi gör alla fel ibland men påföljden måste få större variation än mellan ingenting och avsked.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.