Hemmablind rikspolischef

Av Börje R P Carlsson 2018-12-19

Så har då också den nya rikspolischefen, Anders Thornberg, visat samma handlingsförlamning som sin föregångare. Han hävdar patetiskt att polisen behöver hjälp från alla andra olika samhällsorgan. Han har visserligen rätt i att det inte bara är polisens uppgift att försöka ändra samhället men det är banne mig polisens uppgift att förhindra och klara upp brott och att svara för ordning och säkerhet.

   Gång på gång återkommer han till att bryta gangstrarnas rekrytering, och det ska tydligen någon annan göra.

   Precis som sin föregångare framhåller han ofta och gärna om hur hårt belastade polisen är men att de trots det åstadkommit det eller det. Förmodligen kommer nästa år att se ungefär likadant ut för det tar tid att få stopp på dessa skjutningar. Underförstått att det kommer att bli bättre nästnästa år.

   Trots detta kommer statistiken, på till åklagaren redovisade ärenden, att öka vilket illvilligt kan tolkas som att pinnjakten kommer att fortsätta. Detta betyder att brottsoffer knappast kan vänta sig att få sina brott utredda. Det enda Thornberg har lärt av sin föregångare är tydligen att inte ha för korta tidsintervaller på förväntade positiva vändningar av polisverksamheten.

   Han säger vidare att han är bekymrad över sina medarbetares tunga arbetssituation och den press/hot som de utsätts för.

   Han behöver bara se sig om i myndigheten och han kommer att finna att majoriteten inte alls är pressade, hotade eller överarbetade utan har en helt normal arbetsbörda för byråkrater och pappersvändare.

   De poliser som arbetar som poliser har förmodligen en tung arbetsbörda på flera sätt. Däremot finns polischefer, polisiära byråkrater och polisiära pappersvändare som inte alls tycks pressade. Det finns administratörer som sköter avancerade kriminalutredningar på ett helt fantastiskt sätt och min tro är att det är dessa som håller upp statistiken för de förhållandevis få brott som redovisas.

   Polisen har, tycks det, inget större intresse av att vända på utvecklingen. De verkar likt en blind mest känna med käppen för att därefter avgöra eventuella åtgärder.

   Polisen borde vara en lärande organisation för att förbättra arbetsmetoder och den polisiära verksamheten. Men detta intresse tycks saknas helt och i stället stövlar man på i ullstrumporna och begår samma felbedömningar och samma missgrepp gång på gång.

   Så sammantaget har den nya chefen inte medfört några påtagliga förbättringar för polismyndigheten. Kanske är han för hemmablind och bara ser det han vill se?

För övrigt anser jag att…

   sett till antalet utövare tycks poliserna vara nästan för skjutglada. Dessa skjutningar och missgrepp utreds ofta summariskt varefter någon åklagare på Särskilda åklagarkammaren lägger ner ärendet.

   Dessa åklagare är mästare på att sila mygg och svälja kameler. Det finns en och annan polis, oftast på gräsrotsnivå, som blivit både åtalade, fällda och avskedade för skitsaker medan mer allvarliga förgripelser oftast lagts ner.

   Poliser är ofta dåligt utbildade för att hantera farliga situationer, de klarar inte av att avvakta och se hur situationen utvecklas, de försätter sig i situationer där de från början trott att mössmärket skulle skydda dom och hamnar därför i nödvärnssituationer.

   Myndigheten framhåller gärna hur tung och besvärande dagens situation är men också att myndigheten har gott grepp om läget och egentligen bara avvaktar de förstärkningar som skall komma inom de närmaste åren.

   Dock börjar polisens slutenhet bli besvärande för medborgarna börjar nog undra vad polisen döljer när de så ofta hänvisar till sekretess när någon vill ta del av olika utredningsåtgärder.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.