Börje Carlssons årskrönika – var tredje dag slutar en polis

Av Börje R P Carlsson 2018-12-28

De flesta poliser slutar på egen begäran. Men ett tiotal poliser har av olika skäl avskedats och ett okänt antal poliser omplacerades varav minst tre eftersom de på olika polisfester inte kunnat hålla fingrarna i styr.

   Hela 2018 har jag ägnat en stor del av min vakna tid för att bevaka polis och polisiära missgrepp. Jag har därvid fått beskyllningar om att jag avskyr poliser och gör allt för att skriva skit om dem.

   Här vill jag då först klargöra att jag ägnat 46 år av mitt liv anställd av polismyndigheter. Från den kommunala polisen fram till länsorganisationen som föregick den nuvarande organisationen.

   Att ha varit polis är det enda och bästa jag kunnat tänka mig men det betyder inte att polisiära klavertramp, missgrepp eller rena lagbrott är acceptabla. Jag vill heller inte att några få korttänkta poliser ska svärta polisens rykte och försämra förtroendet hos allmänhet och medborgare.

   Hela året har jag försökt påvisa att den nya polisiära organisationen är på väg åt fullständigt galet håll. Jag har framhållit att svenska poliser av idag är bättre utbildade, bättre utrustade, mer kompetenta än någonsin men det är inte dessa poliser jag har synpunkter på, utan de poliser som utan eftertanke gör sina val och sina ingripanden och då går över alla gränser eller de poliser som inte ens tänker efter – efteråt.

   Årets första, största och bästa nyhet var att Dan Eliasson avslutade sin karriär som rikspolischef. Här fick man ett intryck av att Eliasson försökte lansera Mats Löfving som sin efterträdare. Detta hade varit en fullständig katastrof.

   Innan hans efterträdare var utsedd klev Carin Götblad fram och ville visa sin lämplighet som rikspolischef. Det är intressant att läsa hennes skrivelse där hon försöker visa sin lämplighet som kandidat till rikspolischefsjobbet. Hon är osannolikt följsam och vindkänslig och försöker på alla sätt framstå som en seriös och mogen kandidat. Hon tar sitt chefskap på fullaste allvar när något positivt skett men är aldrig nåbar när något allvarligt, som kan ge kritik, har inträffat.

   Nästa stora nyhet var att Anders Thornberg utsågs som rikspolischef. Här var förväntningarna stora men sjönk varefter tiden gick. Med facit i hand, hittills, kunde Dan Eliasson lika gärna varit kvar.

   Valrörelsen startade tidigt och de mest debatterade ämnena handlade om migration och polis. Polisens framtid blev nästan som ett auktionsobjekt där politiker bjöd över varandra å det grövsta. Varje parti lovade ett antal miljarder till polisen och värst var Liberalerna som lovade tio miljarder mer än andra budgivare.

    Antalet poliser skulle bli så och så många fler. Ingen kunde förklara varifrån så många poliser skulle hämtas på så kort tid. När detta påtalades så ändrades budgivningen till att det skulle bli så och så många fler anställda i myndigheten.

   Under året har hittills sex personer dödats av polis. Utan att gräva alltför djupt i dessa skjutningar kan man konstatera att det är fler än någonsin tidigare och alla är inte glasklara eller ens försvarbara. Polisen hamnar ofta i händelser där de genom obetänksamhet (?) och orutinerat beteende framkallar reella eller inbillade nödvärnssituationer.

   24 mars 2018: En 30-årig man sköts till döds av polisen i Luleå i samband med en misstänkt mordbrand.

   28 mars 2018: Efter en biljakt i Örebro avled en man i 30-årsåldern. Polisen sköt flera varningsskott mot mannen som försökte ”köra på” en polis.

   23 april 2018: En man avlider efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna.

   20 juli 2018: En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis i Norrköping. Mannen gick till attack vid en handräckning.

   21 juli 2018: En man sköts ihjäl av polis i Linköping i samband med en konfrontation med flera misstänkta rånare.

   2 augusti 2018: En man avled efter att polisen öppnad eld i samband med en ”hotfull situation” i centrala Stockholm.

   Inget av dessa fall har hittills fått några följdverkningar för de inblandade och inte heller är en granskning av dessa ärenden möjlig för en utomstående. Det beror på att myndighetens jurister arbetar på högvarv för att hitta olika sekretesskäl som omöjliggör en granskning.

   De vanligaste skälen för att neka att lämna ut ärenden är ”fara för rikets säkerhet, risk för men eller skada för de inblandades anhöriga” och att lämna ut polisens radiotrafik kan betyda ”men för framtida polistaktik”.

   Under året har jag skickat närmre 200 artiklar till Magasinen Para§raf och dessa spänner över hela fältet från Palmemordet till Baltutlämningen och från PostNord till Påvens tro på att djävulen existerar.

   Intressantast är att läsa kommentarer där mängder av kloka synpunkter kommer fram men också mindre väl genomtänkta kommentarer. Ibland tror man att man skrivit något riktigt upprörande och förväntar sig en folkstorm. Inget händer dock och den förväntade upprördheten uteblir.

   Ibland har man en till synes harmlös skröna där reaktionerna blir det motsatta. Dessa olika reaktioner skapar en fascination för att skriva och man vet egentligen ingenting innan om hur reaktionerna ska bli mer än att kritik mot vissa poliser ofta skapar en viss upprördhet.

   På Noa har kvinnor ratats till förmån för män vid chefstillsättningar. 5 000 kvinnor i polismyndigheten har skrivit på ett Metoo-upprop, 214 polisanmälningar har upprättats varav 128 direktavskrivits (preskriberade) och 28 är nedlagda av andra skäl.

   Vad som hänt i de resterande 58 ärendena är ej känt men inget har gått till åtal. En kvalificerad gissning är att de 58 kvarvarande ärendena ligger hos åklagare för att med tiden läggas ner.

   Cirka ett trettiotal poliser (brukar vara ungefär så här många varje år) har varit uppe i PAN (Polisens Ansvarsnämnd) där de varit föremål för en förhandling angående eventuellt avsked.

   Enligt ovan har minst sex poliser varit med om att döda en medmänniska medan totalt antal skjutningar och skadeskjutningar enligt polisens statistik utgör 32 händelser där en eller fler poliser skjutit varningsskott eller verkanseld.

   Under år 2017 har vapen använts vid betvingande syfte vid nästan 300 händelser. Här tror jag dock att mörkertalet är stort.

   Slutligen. Är det verkligen så svårt att förstå att myndigheten har blivit en fullständigt omöjlig organisation där poliser används som byråkrater och administratörer och där många ledningsfunktioner styrs av formbara och mjukryggade personer som ofta valts på grund av sin följsamhet. Det har blivit en organisation där dysfunktionalitet är ledord och alla riktiga poliser kommer i kläm från alla håll.

   Likt rikspolischefen Anders Thornberg tror jag inte att nästa år kommer att medföra en förbättring men nästnästa, år 2020, ska det möjligen bli ordning på torpet – i varje fall enligt Anders Thornberg…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.