Groucho Marx

Det är alltid massinvandring i principmänniskornas tankevärld

Av Andreas Magnusson 2019-01-08

Groucho Marx lär ha sagt ”Jag håller hårt på mina principer och om de inte passar er så har jag andra.” Dagens invandringskritiska principmänniskor tänker inte likadant. För dem var Marx kommunist. Kommunister är förresten alla som inte röstar på Sverigedemokraterna. Sådan är principen.

   Det råder lite oklarhet kring om det finns en eller två tiggare i Vellinge kommun. Den som garanterat finns heter Alina och brukar sitta utanför Ica-butiken. Polischefen menar att det nog finns en tiggare till.

   För att lösa det stora problemet med en eller två tiggare i en av Sveriges rikaste kommuner har man valt att införa tiggeriförbud.

   Förbudet ogiltigförklarades av Länsstyrelsen och överklagades till Förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten gick på Länsstyrelsens linje så kommunledningen överklagade till Kammarrätten. Kammarrätten gick på samma linje som Förvaltningsrätten och Länsstyrelsen.

   I det läget valde kommunledningen att överklaga till Högsta förvaltningsrätten som nu gav kommunen rätt att på vissa avgränsade platser, förbjuda tiggeri. Det var stor glädje hos det moderata kommunalrådet. Äntligen kunde kommunens en eller två tiggare nekas att sitta på vissa platser.

   ”Jag känner en oerhörd glädje”, sa ett skrattande kommunalråd i TV-intervjuer och i ett inlägg på Moderaternas lokala Facebooksida. Den skrattande bilden hade försetts med partiets lokala slogan: Vi bryr oss.

    Glädjen delas av en del kommuninvånare som nu har satt igång att ringa ner såväl polis som kommunkontor varje gång de ser Alina eller någon annan som ser ut att tigga pengar.

   Polisen har därför låtit spela in ett röstmeddelande på rumänska som de har spelat upp för henne. Genom detta röstmeddelande har hon fått reda på att det är olagligt att tigga pengar på vissa platser i kommunen. Hon blev ledsen när det spelades upp.

   Tänk vilka resurser det finns i Vellinge kommun ändå! Tänk vad tid och pengar de har satsat på Alina och eventuellt en person till.

   Om de hade lagt pengarna för överklaganden, bandinspelningar, polisarbete och annat i Alinas pappmugg så skulle hon nog aldrig mer ha behövt tigga i hela sitt liv.

   Den blåbruna kommunledningen motiverar sin enträgna byråkratiska kamp med att de bryr sig om de utsatta tiggarna. Ja, de väljer faktiskt pluralformen. De menar att det är ett stort problem med tiggeriligor.

   Jag skulle vilja skicka Vellinges tiggeriliga på en kurs i företagande. Det är nog läge att skarpt ifrågasätta omdömet hos den tiggeriliga som i så fall kammar hem ungefär 150 kronor om dagen (enligt forskningen är detta den genomsnittliga inkomsten för en tiggare på Stockholms gator). Kanske är Vellingeborna något generösare än stockholmarna – men ändå.

   I runda slängar hundrafemtio spänn som ska räcka till mat och husrum för ligans tiggare och avkastning för ligans medlemmar. Finns det två tiggare så blir det trehundra spänn.

   Jag tror att var och en förstår att det inte finns någon liga i Vellinge kommun. Jag tror att var och en förstår att det inte alls är av omsorg om Alina som Vellinge kommun låtsas bry sig.

   Det är principen. Har ni hört den frasen förut? Det är principen. Man hör den ofta av människor på den yttersta högerkanten. För dem är alltid principer viktigare än människor.

   Det spelar ingen roll om det bara finns en tiggare. En tiggare är en tiggare för mycket. Och samma sak med invandringen. Det spelar ingen roll hur liten invandringen är – det är alltid massinvandring i principmänniskornas värld.

   Principmänniskor stänger sina hjärnor, hjärtan och plånböcker. De fattar inte själva hur löjliga de framstår i sin enfaldiga kamp för att slippa bry sig om andra människor än sig själva. Till skillnad från kungen i HC Andersens saga fattar de inte ens när man pekar på dem och säger att de är nakna.

   15-åringen Greta Thunberg drog igång en miljörörelse och fick ledigt en dag från skolan för att träffa FN:s generalsekreterare. Den principfasta högern rasade. Elever ska vara i skolan. Sådan är principen. Att hon förmodligen lärde sig mer där på en dag än under ett läsår i skolan spelar ingen roll. Principer är viktiga.

   För verklighetsfrånvända principmänniskor är det fullt logiskt att hävda att det är ofarligt att skicka ensamkommande flyktingar till krigets Afghanistan men livsfarligt att resa dit för svenska medborgare.

   För verklighetsfrånvända principmänniskor är det viktigt med skolavslutningar i kyrkan även om man inte är det minsta religiös.

   För verklighetsfrånvända principmänniskor är det viktigt med långa fängelsestraff även om forskningen visar att det saknar effekt.

   För verklighetsfrånvända principmänniskor är det viktigt att hävda att vi just nu har en extremt hög asylinvandring även om det inte är sant.

   Om man ser på statistiken för perioden 1984-2017 så finner man ett genomsnittligt asyltryck på 31 384 personer per år. Förutom toppnoteringen 1992 på 84 018 personer och 2015 på 162 877 personer så har det varit ett ganska jämnt flöde av asylsökande i trettiofyra års tid.

   2018 års siffror är inte helt klara men senaste prognosen visade på ungefär 23 000. Enligt prognos räknar man med 29 000 asylsökande 2019.

   Men antalet asylsökande måste enligt den principfasta högern minska rejält. Vi klarar inte av den höga invandringen menar man. Nog för att vi har klarat den här typen av asyltryck i trettiofyra års tid – men ändå. Det är ändå principer vi talar om. Och sådana är viktiga.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.