Pedofiler riskerar att mördas

Av Ricard A R Nilsson 2019-01-16

Dömda för sexualbrott och annat våld mot barn, anses av många vara den lägsta form av varelse. Detta blir än mer tydligt i fängelse. Bland fångar är personer som den livstidsdömde Anders Eklund så pass hatade, att till och med andra sexualbrottslingar misshandlar och fryser ut honom.

   Nyligen rapporterade Expressen om att Anders Eklund, dömd för bland annat mord och grov våldtäkt mot barn, utsätts för trakasserier och våld i anstalt. Detta har varit ett genomgående tema för hans verkställighet, under 2014 misshandlades han grovt av två medfångar. Varje gång denna typ av medial uppmärksamhet sker, så får jag frågor via e-post och sociala medier där man undrar hur andra intagna behandlar de dömda för sexualbrott.

   Många tror att det är som i amerikanska fängelser, där alla sorters brottslingar blandas, men så är inte fallet. I Sverige finns särskilda sexualbrottsavdelningar där denna typ av dömda placeras. Skälet är helt enkelt att de inte hade överlevt på en normalavdelning.

   Inom fängelsevärlden råder en hierarkisk ordning. Högst upp befinner sig framförallt vissa mördare, rånare, narkotikabrottslingar och gängledare. Lägst ner hittar man sexualbrottsdömda och angivare. Däremellan finns en brokig skara av missbrukare, småtjuvar och andra som helt enkelt måste finna sig i vad ledarna beslutar.

   Även på avdelningar för sexualbrottsdömda finns en intern hierarkisk ordning och allra lägst ner finns såna som Anders Eklund, som dömts för övergrepp mot barn. Att ha våldtagit och mördat ett barn, är det brott som är mest avskyvärt. Vilket också är anledningen till att Eklund fryses ut, misshandlas och i allmänhet behandlas illa, trots att han sitter med andra dömda för sexualbrott. Skulle han någonsin hamna på en normalavdelning, så hade han sannolikt varit död inom några timmar.

   Ibland händer det att en gärningsman som gjort sig skyldig till sexbrott hamnar på en normalavdelning. Oftast beror det på att han just nu sitter för ”normal” kriminalitet, men tidigare dömts för något med sexuell inriktning. Detta hände en gång på ett fängelse där jag var placerad.

   Det framkom information om att en fånge under sitt förra straff suttit för någon form av sexuellt övergrepp. Men innan någon åtgärd vidtogs kollade man upp detta. Genom att få fram hans personnummer kunde tidigare domar begäras ut. Och mycket riktigt, det var en sexualbrottsdömd. Till saken hör att han varit kaxig och spelat tuff, men när han konfronterades med uppgifterna så höll han käften. Personal hittade honom sedan i duschen, halvt sönderslagen.

   Ni som läser det här kanske tycker att det är fel att fångar tar lagen i egna händer på det här sättet. Det må så vara, men det är i så fall Kriminalvården som genom den felaktiga placeringen i grunden bär ansvaret – i alla fall delvis. Man kan tycka vad man vill om detta, men det är så verkligheten ser ut. I fängelser kommer en som sexuellt förgripit sig på någon, i synnerhet barn, aldrig att accepteras och straffet kommer att utdömas hårt och snabbt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.