Nu är det dags för polisens sagostund

Av Börje R P Carlsson 2019-01-17

”Fler brottsutredningar redovisade till åklagare 2018”, kan man läsa på polisens hemsida. För andra året i rad har antal redovisade ärenden ökat. De har ökat med 5 533 redovisade ärenden. En vacker siffra tills man tittar på vad som ligger bakom ökningen.

   Trafikbrotten och narkotikabrottet har en ökad redovisning med 5 528 ärenden. Tittar man på övriga ärenden har några gått ner och några har ökat men av den totala ökningen står trafikbrott för 2 369 och narkotikabrotten för 3 149 ärenden.

   Det är att observera att den absolut största mängden av dessa narkotikabrott består i beslag från någon liten narkoman, som inte bara har haft knark i sig utan också på sig.

   Således har våldsbrott, bedrägeribrott ja alla övriga brott tillsammans ökat med fem redovisade ärenden. Ni läste rätt – fem (5) ärenden. För andra året i rad. Visst har polisen en fantastisk förmåga att rida på siffror och med dessa belysa vad de vill.

   Förra årets redovisning visade en ökning med 4 454 ärenden. Här stod då narkotikabrotten för en ökning på 3 182 redovisade ärenden och trafikbrotten för 2 871 ärenden. Så av den totala ökningen, förra året 2017, stod trafik och narkotika för 6 052 ärenden medan övriga ärenden minskade med 1 598 ärenden. (Alla siffror är hämtade på statistik från polisens hemsida).

   Tittar man tillbaka de senaste åren har antal utredda och redovisade brott minskat/legat still varje år men siffror och statistik har hållits upp av de självuppklarade brotten genom så kallade pinnjakt.

   De självuppklarade brotten har tre år i rad ökat med några tusen ärenden varje år.

   Således har de stora minskningarna av redovisade brott hållits uppe av de självuppklarade brotten. Eller omvänt så redovisades 67 314 självuppklarande brott år 2016, 73 386 år 2017 och 2018 redovisades 78 884 sådana brott. Om de självuppklarade brotten, som polisen väldigt lätt kan påverka genom olika insatser, följt samma trend som övriga brott hade siffrorna varit katastrofala.

   Alla siffror ska relateras till att antalet poliser legat förhållandevis stabilt med cirka 20 tusen. Nyanställningar och pensionsavgångar och uppsägningar har i runda slängar gått jämnt upp. Samtidigt har antalet civilanställda ökat med 3 000 och mängder av ordnings- och säkerhetsuppdrag har lagts över på bevakningsföretag. Därutöver har antalet inkomna ärenden minskat något trots en liten ökning av invånarantalet.

   Så vad vill polisen egentligen när de på sin hemsida skriver:

För andra året i rad ökar antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare.
Nya siffror visar samtidigt att antalet häktade för vapenbrott femfaldigades under 2018 jämfört med 2017.
Under förra året häktades 328 personer misstänkta för vapenbrott, grovt vapenbrott eller synnerligen grovt vapenbrott, en kraftig ökning jämfört med 2017, då 65 personer häktades för vapenbrott. Det är framför allt straffskärpningen för vapenbrott som trädde i kraft den 1 januari 2018 som gett polisen ett kraftfullare verktyg mot illegala vapen”.

   Dessa siffror är säkert riktiga och viktiga med det handlar bara om 328 ärenden av en total på dryga miljonen där vardagsbrotten helt kommer i skymundan och där olika brott mot medborgarna läggs ner. Polismyndigheten kan inte låta en dålig statistik skylas över av att 328 personer gripits och häktats för vapenbrott. Ärenden som i stort är utredda och klara när vapnen anträffas.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.