Foto Svenska kyrkan

Kyrkan lär få ett bud de inte kan motstå

Av Börje R P Carlsson 2019-01-18

Så har då äntligen stämningen kommit i det uppmärksammade målet då riksregalierna stals från Domkyrkan i Strängnäs. Tillgreppet skedde den 31 juli 2018. En 22-årig yngling hemmahörande i Åkersberga anhölls den 12 september och häktades ett par dagar senare. Han har varit häktad sedan dess och har under hela häktningstiden förnekat sin inblandning i gärningen.

   Om jag förstått rätt har han kommit med en krystad historia om att han råkat befinna sig på platsen och därvid hjälpt två personer med att hålla deras cyklar medan de två var inne i domkyrkan en kort stund.

   Sedan hörde 22-åringen glaskross från kyrkan varför han efteråt begav sig in i kyrkan. Där såg han en trasig monter med några kvarlämnade föremål. Han försökte stjäla något föremål och råkade då skära sig på det krossade glaset.

   Denna historia förtjänar egentligen ingen tilltro men med den oerhört skickliga försvarare denna yngling har vill jag inte med bestämdhet utesluta att detta inte kan utgöra rimliga tvivel.

   Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att 22-åringen tillsammans med annan eller andra olovligt tillgripit tre föremål värderade till 65 miljoner kronor.

   Vidare har gärningsmännen försökt tillgripa ytterligare föremål, värda 26,5 miljoner kronor. Hur har det klarlagts att det skett en stöld för 65 miljoner samt ett försök till stöld av föremål värda 26,5 miljoner? Har allt detta skett i ett svep eller finns det möjligheter att dela upp skeendet i grov stöld och försök till grov stöld?

   Denna stämningsansökan får i varje fall mig att börja fundera på den misstänktes uppgifter om hans försök att efter stölden utföra en egen stöld. Är det verkligen omöjligt att det han säger är sant?

   Kanske det var han som försökte stjäla de föremål som åklagaren säger var värda 26,5 miljoner. Förmodligen skulle en bättre förklaring behövas men men…

   Åklagarens enda spår att knyta upp gärningen på är blodet och att 22-åringens telefon varit avstängd aktuell tid. Därutöver finns inget mer än vittnesuppgifter där åklagaren försöker vederlägga 22-åringens uppgifter.

   Nu hoppas och tror jag att det blir fällande dom men ärendet visar att det inte är allena saliggörande med DNA. Spår av DNA visar att du varit där men det visar inte vad du gjort.

   Jag hoppas vidare att utredarna inte lägger ner ärendet bara för att 22-åringen blir dömd för detta är inte vilken dussinsstöld som helst och måste ha föregåtts av en ordentlig planering och dessutom avsättning/förvar av godset. Rent krasst tror jag att den största intressenten, Svenska Kyrkan, kommer att få ett erbjudande som de inte kan motstå. Men det kan dröja en tid.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.