Jonas Falk

Bluffakturor från TT

Av Dick Sundevall 2019-02-06

Vi fick en faktura för att vi publicerat ovanstående bild vid två tillfällen. En agentur hävdade att TT hade rätten till bilden och att vi därmed inte hade rätt att publicera den. Men när vi kollade upp det närmare visade det sig att det hade inte alls TT. Utan det var en bild som vi hade all rätt att publicera. Det vi hade fått var alltså något som kan liknas vid en bluffaktura.

   Bilden visar att Jonas Falk har gripits av den ökända Colombianska polisstyrkan DAS, som svenska åklagarmyndigheter av någon outgrundlig anledning valt att samarbeta med.

   DAS är numer nedlagd efter att det kommit fram att de mot betalning, alltså mutor, åtagit sig att avlyssna politiker, domare och journalister etcetera. De har också legat bakom mordet på en folkrättsaktivist. Så även med sydamerikanska mått mätt var det här en särdeles korrumperad och hänsynslös polisstyrka.

   Man ska vara noga med att inte hur som helst publicera bilder som man inte har rätt till. Upphovsrätten ska respekteras. Vi på Para§raf har under åren publicerat cirka 5 000 bilder. Vid några få tillfällen har det visat sig att vi slarvat med att kontrollera om någon haft upphovsrätt till någon av dessa bilder, som vi i så fall alltså skulle ha betalat för publiceringen. När det har hänt och påtalats har vi direkt rättat till misstaget, tagit bort bilden och betalat för publiceringen.

   Den här bilden på gripandet av Jonas Folk har publicerats i många svenska medier. Frågan är hur många som betalat TT för att få göra det? Och hur många som fått fakturor tillsända sig i efterhand med krav på att betala TT – vilket de alltså inte alls behövt göra.

   Frågan är vilket som är värst. Att av misstag publicera en bild som man inte har rätt att publicera, utan att ha gjort upp om det med den som innehar upphovsrätten – eller att hävda att man innehar upphovrätten fast man inte alls har det?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.