Börje Carlsson

En ärlig rapport inifrån polisväsendet!

Av Börje R P Carlsson 2019-03-13

För första gången, efter i vart fall sedan den 1 januari 2015 men säkerligen också långt dessförinnan, ser jag ett ljus i tunneln när det gäller polisen, dess organisation och dess verksamhet. För första gången ser jag en granskningsrapport som inte har förskönats eller förändrats utan visar en ickefungerande verksamhet i all sin prydno.

   Polismyndighetens egen jurist Maria Wallin, undrar hur det ska gå för denna fantastiska kvinna när hon nu kackar i eget bo, har gjort en granskning som visar en dysfunktionell verksamhet som inte kan beskrivas annat än ett stort fiasko, i varje fall i den del hon granskat.

   Om all verksamhet granskades med samma klarsynta ögon och redovisades utan förvanskningar skulle nog inte mycket av den polisiära verksamheten få annan färg än rött.

   När jag hörde Maria Wallin trodde jag först att det var en gammal inspelning som härrörde sig från den tid då polischefer med prestationsångest försökte införa BSC, Balance Score Card, i polisverksamheten.

   Där skulle då allt analyseras och färgläggas i färgerna rött, gult och grönt. Det som var alarmerande dåligt färgades rött med beslut om omedelbara förändringar, gult om det fungerade hyggligt men kunde göras bättre och slutligen skulle den bra fungerande verksamheten målas grönt.

   Inget, eller nästan inget, blev grönt, något lite blev gult och det mesta färgades rött. Dessa färgskalor förändrades inte under resans gång och slutligen försvann BSC tyst och stilla ut via något avlopp eller liknande.

   Men nu är tydligen rödfärgen tillbaka i alla fall. Polisens jurist Maria Wallin, jag högaktar denna kvinna så jag ryser, granskade bedrägeribrott som lagts ner. Jag vet inte varför hon granskade nedlagda bedrägeribrott men det kan möjligen bero på att det inte fanns tillräckligt många som inte lagts ner för att räcka till en granskning.

   Hur som helst granskade hon 702 nedlagda ärenden och fann att ett (1) enda ärende hade handlagts korrekt. Ett enda av 702. Hade någon av de höga polischeferna vid en undersökning gjort samma resultat så hade förmodligen granskningsrapporten sett helt annorlunda ut.

   Rapporten hade förmodligen blivit ohyggligt omfattande där det dåliga resultatet hade framstått som en framgångssaga där ett veritabelt ordbajseri hade dolt allt negativt.

   När nu myndighetens egen jurist tar bladet från tungan kanske regering och riksdag börjar inse att de får rosafärgade (kanske fel uttryck eftersom rosa tangerar det röda) och positiva rapporter från de högsta polischeferna som förvanskar rapporter, skapar en hygglig statistik och döljer sånt som är mindre bra.

   Denna rapport tvingade fram beslut om förbättringar, förändringar och nya rutiner som nu ett år senare tydligen inte gjort någon som helst skillnad varför en förnyad granskning står för dörren. All heder åt juristen Maria Wallin som inte räds sanningar även om dessa är obekväma.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


     Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.