Allsmäktiga poliser

Av Börje R P Carlsson 2019-03-21

En del poliser tycks tro att de är allsmäktiga. De uttrycker sig mer än slarvigt och ger sken av deras ord är lag och allena saliggörande. De anfaller i flock och höjer rösten när andra argument saknas.

   När en bilist kom körande på E22 i riktning mot Sölvesborg stod ett par poliser på en bro och mätte hastigheter på passerande bilar. De poliser som stod på bron använde ofta en arbetsmetod som skapar rättsosäkerhet och som deras närmaste chef borde förbjuda dem att använda.

   Till sin hjälp hade de, enligt välinitierade röster, en motorcykelpolis som kör ifatt den bilist som kör för fort. När han kommer ifatt rapporterar han registreringsnummer, fabrikat och färg till ”laserskytten” som noterar detta. När mc-polisen är ifatt bilisten finns inget som garanterar att han läser av rätt fordon eftersom de då oftast är utom synhåll från bron.

   Plötsligt kom en bil brakande i 170 km/tim. Poliserna på bron hann med att se fabrikat på det passerande fordonet och att det var en ljus kombi eller en halvkombi. MC-polisen hann inte jaga efter utan bilisten stoppades vid en stoppstation.

   Bilen som stoppades lite längre fram var en vit sedan av samma fabrikat och poliserna bestämmer sig ganska fort för att detta måste vara den bil som framfördes med en fart av 170 km/tim.

   När poliserna påstår att det gått för fort nekar mannen som körde den vita sedanen. Poliserna, 4–5 stycken anfaller i flock och hotar med körkortsindragning och höga böter. Mannen står på sig och en tänkande och reflekterande polis tar en bild på det stoppade fordonet och mms-ar denna bild till de poliser som stått på bron.

   Dessa två poliser blir tveksamma eftersom det mätta fordonet var en ljus kombi eller halvkombi och det stoppade fordonet var en vit sedan. De enda likheterna var fabrikat och att båda bilarna var smutsiga.

   Efter 40-60 minuter av hot om körkortsindragning och dryga böter gav poliserna sig och medgav att de kanske stoppat fel fordon. En klapp på axeln och orden ”vi är väl vänner ändå” fick mannen och hans sambo åka. Båda var både uppskakade och chockade när de fick åka.

   Dåligt polisarbete och bristfälliga uppgifter gjorde att en medborgare utsattes för stora obehagligheter när poliser stoppade fel fordon. Mc-polisen säger lite lakoniskt ”ibland är vi mänskliga,” vad nu detta betyder.

   Den chockade och kränkte bilisten vände sig till lokalpressen dit också en av poliserna ringde. Mannen fick ingen ursäkt och kommer inte heller att få någon. Bengt-Erik Lind, enhetschef för trafikpolisen i Kristianstad, som inte var på plats den aktuella dagen, säger:

– Vi kan inte be om ursäkt för att vi gör vårt jobb, men den där klappen på axeln var väl ett sätt att be om ursäkt? Det är klart att det är ledsamt om vi har tagit för mycket av hans tid i anspråk. Du får be honom ringa mig om han vill prata ut om det här.

   Polisen som ringde sa:

– Jag hörde att han var besviken över vårt agerande. Han ska vara tacksam!

– Tacksam?

– Ja, att vi inte tog hans körkort. Vi hade kunnat ta hans körkort direkt och då hade det varit olagligt för honom att köra vidare. (Detta är inte korrekt.) Då hade han fått vända sig till tingsrätten för att få rätt. Men nu gjorde vi faktiskt en utredning direkt på plats och kom fram till att det kanske inte var rätt bil. Vi har gjort dem en tjänst!

   Denna polis resonemang är så häpnadsväckande att man förvånas. Med samma resonemang skulle den som gör motstånd mot polisen vara tacksam om polisen råkar slå ut hans framtänder? Tacksam? Ja, han slutar ju bita på naglarna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


 Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.