Veckans värsta

När avkrävs någon inom polisen ansvar?

Av Börje R P Carlsson 2019-03-23

Förlåt är rimligen världens mest missbrukade ord. Vilka försummelser eller klavertramp man än gjort så verkar man tro att ett förlåt räcker. Förlåt kombinerat med att lägga sig platt och erkänna fel och brister ska tydligen göra allting ogjort.

   När en polisman, tillika godsspanare, i Värmland stod i begrepp att år 2014 gå i pension, upptäcker han att en person vanemässigt stjäl guld.

   Stölder som förmodligen pågått sedan 2012. Men här hinner den godsspanande polisen inte agera på grund av den kommande pensioneringen. Han sätter därför ihop en rak och konkret skrivelse där det framgår att en man varje lunch besöker sin hustru som arbetar i en guldsmedsbutik där också skrotguld köps in.

   På lunchrasten måste frun ibland avbryta lunchen för att expediera en kund. Mannen brukade då passa på och stjäla lite guld som butiken köpt in. Detta guld sålde han senare vidare. Här finns egentligen allt för att omedelbart agera. Men så skedde inte.

   Den blivande pensionären gjorde vad man kunde begära av honom. Men den polis som tog emot hans skrivelse, läste den tydligen inte ens utan lade den troligtvis i botten av den största pappershög han kunde finna. Den stjälande maken kunde således fortsätta med sina stölder.

   Han fortsatte att stjäla resten av år 2014, hela 2015, hela 2016 och också nästan hela 2017. Värdet på det tillgripna ökade och var nu långt över en miljon.

   Plötsligt uppmärksammades tjuven av en vaken polis/godsspanare i Växjö. I Växjö?!

   Nu händer det plötsligt saker och tjuven anhölls och stölderna började utredas. Värdet på det stulna är nu över 1,5 miljoner och vem drabbas av detta. Jo naturligtvis affärsägaren som får stå för dessa fioler.

   Nu står den tjuvaktige mannen åtalad för 63 grova stölder. Hur den polis som tog emot skrivelsen reagerar framgår inte men förmodligen tvår han sina händer, lägger sig platt och säger förlåt.

   Inte heller någon i chefskadern verkar behöva ta något ansvar trots att någon borde hållas ansvarig för polisens tillkortakommanden. På denna nivå tycks det hela bara betraktas som en pinsam blunder.

   Som jag tidigare skrivit borde någon få ta ansvar för polisens tillkortakommanden och polismyndigheten borde kunna avkrävas ersättning för denna ickefungerande verksamhet som får fortsätta år efter år.

   Det måste avkrävas ansvar när en verksamhet som kostar många miljarder inte fungerar. Det handlar ju inte om pengar utan det handlar om att inte sköta sitt jobb och när så inte sker borde någon vara ansvarig för detta.

   Det är säkert både smickrande och högtidligt när man får en högre tjänst med tillhörande löneökning. Att denna tjänst medför ett större ansvar tycks vara något helt främmande och att allt guld på axlarna borde vara belastande tycks inte uppmärksammas.

   Det enda viktiga tycks vara att axelklaffarna ska synas. De högre lönerna försvaras med ett allt större ansvar. Sedan när har någon inom polisen avkrävts ett ansvar? Tjänstemannaansvar måste återinföras.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.