När får polisen beslagta mobiler?

Av Börje R P Carlsson 2019-03-25

Med stöd av lagen om olaga integritetsintrång beslagtog poliser telefoner för förbipasserande människor när en dödsolycka inträffat. De som filmade när de passerade förbi i bil rapporterades för att ha använt telefonen vid färd och här finns stöd i lagen. En del fotgängare filmade räddningsarbetet och misstänktes för olaga integritetsintrång och fick sina telefoner beslagtagna enligt lagen om olaga integritetsintrång.

   Mot det här polisiära förfarande har jag flera funderingar. Bilister som filmar rapporteras för att de använt telefon vid förandet medan fotgängarna för olaga integritetsintrång.

   Varför denna skillnad? Det är väl lika stort integritetsintrång oavsett var jag som filmare befinner mig? Dessutom blir ju resultatet att fotgängarna misstänks för ett brott med upp till två år i straffskalan medan bilisterna misstänks för en förseelse som kostar 1 500 kronor i böter.

   Poliser säger ofta att när något brott eller misstänkt brott inträffar och du inte kan, vågar eller vill ingripa så kan du i alla fall ta upp din telefon och larma polisen och också filma händelsen.

   Lagen om olaga integritetsintrång, är den verkligen användbar på en människa som står och filmar vad som händer vid en trafikolycka. Om jag förstått grundlagen rätt ger den mig en långtgående rätt att filma och fotografera nästan vad som helst. Är det inte spridandet av det jag filmar som kan göra förfarandet olagligt?

   Dessutom är jag fundersam på polisens rätt att beslagta en mobiltelefon på detta sätt bara för att filmaren förevigar polisens och räddningstjänstens arbete på en olycksplats. I den beslagtagna telefonen kan dessutom i stort sett ”hela mitt personliga kontaktnät och sociala liv finnas”.

   Den nya lagen tillkom för att göra det lättare att straffa den som sprider hämndporr eller liknande för att hämnas, skada eller på annat sätt ”hänga ut en människa” av olika anledningar.

   Om jag läser Lagen om olaga integritetsintrång hittar jag inget som skulle ge polisen rätt att varken tvinga mig att sluta filma eller beslagta min telefon i dessa situationer. Polisen får nog göra en annan konstruktion av det inträffade för att försvara dessa ingripanden.

   En av poliserna på platsen, Ola Österling, säger:

– Vi prövar lagstiftningen i fler och fler fall för att komma till rätta med problemet när det är så pass utbrett att det sätter hinder i vår tjänstgöring. Kortfattat kan man säga att det är samhällets sätt att sätta stopp på det här.

   Här läggs en ny faktor till ”det sätter hinder för vår tjänstgöring”. Men då handlar det väl inte längre om olaga integritetsintrång? Är detta likhet inför lagen?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.