Polisen måste göra sitt jobb

Av Ricard A R Nilsson 2019-04-24

Jag kommer nu skriva om något som kanske gör läsarna lite undrande. I egenskap av före detta livstidsfånge som varit en nagel i ögat på Kriminalvården tillika en person som inte hyser någon större respekt för polisen, så kan det kanske verka förvånande när jag nu efterlyser hårdare tag av just polisen.

   Påskhelgen spenderades i Skåne, resan dit och tillbaka skedde med bil – jag njöt verkligen av fördelarna med att ha tagit tillbaka mitt körkort. Det återkallades nämligen när jag dömdes till fängelse. Därför tvingades jag nu göra om allt från början – teoriprov, förarprov med mera.

   Vid ett tillfälle när jag körde ett ärende till Lund, låg jag strax över hastighetsbegränsningen på motorvägen. Till skillnad från Stockholm, så var det inte särskilt mycket trafik.

   En bil framför mig svängde fram och tillbaka. Föraren verkade vara full eller så fipplade vederbörande med mobilen. Dessutom låg han eller hon – enligt min bedömning – nästan 20 kilometer över den tillåtna hastigheten. Jag sneglade i backspegeln och såg en polisbil med uniformerade poliser i. Okej, tänkte jag. Klart att de kommer stoppa bilen.

   Radiobilen körde om mig, la sig bakom föraren som körde för fort och svängde in och ut från sin körbana. Vad hände? Ingenting. Helt plötsligt körde polisen vidare. Och det var rimligen ingen utryckning eller dylikt, då hade väl ändå blåljusen slagits på. Nej, de körde bara därifrån, svängde av vid nästa avfart.

   Avfarten därefter var min så jag lämnade den vingliga föraren. Men min förundran för polisens nonchalans har etsat sig fast. Utifrån den jag är och min bakgrund, så är mitt förtroende för polisen inte det största. Jag har sett, hört, läst och upplevt alldeles för mycket. Allt från misstag och missförstånd till direkta hot och lagbrott. Alla som arbetar som poliser är inte lämpade för sitt sina uppdrag.

   Men att trafikpoliser på det beskrivna sättet inte ens kontrollerar vad som är fel, förstår jag inte alls. Och inget som jag har någon acceptans för alls. Personligen kan jag inte komma på någon logisk förklaring till varför två poliser bedömer det vara okej att släppa iväg en person som uppenbarligen kör vårdslöst.

Polisen måste i dessa situationer göra sitt jobb. Agerandet i detta fall var under all kritik. Slapphänt och rent ut sagt idiotiskt. Att det var på en motorväg med dess högre hastigheter, gör det än värre. Någon kunde faktiskt ha dött.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.