Elisabeth Massi Fritz

Har Elisabeth Massi Fritz någonsin vunnit ett enda mål?

Av Dick Sundevall 2019-05-08

Mig veterligen har det aldrig hänt. Åklagare har fått åtalade fällda där Elisabeth Massi Fritz varit målsägarbiträde men det innebär inte att hon vunnit. Och när åklagare insett att det inte varit någon idé att överklaga förlorade mål till hovrätten och Elisabeth Massi Fritz istället har gått in som "åklagare" har hon som nu i fallet med Timell förlorat. Men – hon har tjänat pengar på det.

   Den här gången med Timellmålet lyckades hon få ut lite drygt 68 000 kronor i hovrätten. Det var ett mål som en erfaren åklagare hade bedömt som hopplöst att vinna efter att tingsrätten hade frikänt Timell och därför beslutat att inte överklaga till hovrätten  – men som Massa Fritz då överklagade själv.

   Dessa 68 000 får skattebetalarna stå för, liksom för de dryga 106 000 hon fick ut av tingsrättsförhandlingarna.

   Det här med målsägarbiträde är något relativt nytt. Tanken med det var att till exempel barn eller våldtagna kvinnor skulle ha ett stöd under rättsprocessen. Inget fel i det, tvärtom är tanken god.

   Men tanken var inte att målsägarbiträdena skulle agera aktivister och fara ut med än den ena och än den andra anklagelsen i medierna, så som Elisabeth Massi Fritz gång på gång gjort.

   Genom sitt agerande har hon blivit en av landets mest kända advokater. Blivit något av en följetong i medierna. Eller i varje fall varit det, för nu har det börjat gå utför.

   Det har avslöjats att hon är en vidrig arbetsgivare för de unga kvinnor hon har och har haft som anställda. Och att de hela tiden fått påstötningar från henne om att salta räkningarna.

   På grund av det här höll hon på att bli utesluten ur Advokatsamfundet men klarade sig med att bli prickad. Hade samfundets internationellt framträdande generalsekreterare Anne Ramberg fått som hon ville, och röstade för, hade Elisabeth Massi Fritz blivit utesluten.

   Men nu är en ny utredning igång om Massi Fritz agerande. Vi får se om hon klarar sig även denna gång.

   Om någon utsatts för ett sexuellt övergrepp eller av någon anledning polisanmält något annat grovt brott som hon eller han utsatts för så kan den personen ha rätt till ett målsägarbiträde.

   Låt mig med mina snart 40 års erfarenhet av att häcka i rättegångssalar och följa olika fall, ge ett råd: Välj någon till målsägarbiträde som även åtar sig att i andra mål vara försvarare för åtalade personer. De blir sannolikt ett betydligt bättre stöd än de advokater som bara åtar sig målsägaruppdrag, eftersom dessa oftast är något av advokaternas B-lag.

   Därmed inte sagt att alla brottmålsadvokater är väldigt bra målsägarbiträden – men de är hur som helst bättre att ha vid sin sida än Elisabeth Massi Fritz. Därtill är risken stor att den dag målet ska avgöras i rätten – har Massi Fritz hunnit bli utesluten ur Advokatsamfundet.

   Elisabeth Massi Fritz är helt enkelt inte den guds gåva till mänskligheten som hon själv framställt sig som – och som allt för många medier svalt med hull och hår.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.