Ebba Busch Thor

Ljuger Ebba Busch Thor medvetet eller är hon totalt okunnig?

Av Andreas Magnusson 2019-05-09

I partiledardebatten på SVT dök som vanligt temat lag och ordning upp och den sedvanliga tävlingen i vem som kan vara hårdast mot de hårda tog vid. Det nya för Kristdemokraterna är att man inte bara pratar om flest poliser, om att skjuta gummikulor mot förortsgäng och annat öga för öga-tänkande som hade fått Jesus att vrida sig i sin grav. Numer passar man också på att med lögner försöka locka till sig de okunniga och främlingsfientliga väljare som annars hade lagt sin röst på SD.

   Det är bråda tider för Kristdemokraterna. De ska försöka sälja in Sara Skyttedal till Europaparlamentet med hjälp av ordet ”lagom”, vilket är lite som att sälja heroin under benämningen fredagsmys. Jag kan förstå att de behöver ta till okonventionella grepp.

   I debatten gick Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor loss fullständigt i värsta sortens Avpixlat-retorik. Och frågan är om inte Ebba Busch Thor var värst.

”Vi hade 100 000 försök till våldtäkt eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året. Varför ska de här männen få stanna i Sverige? Varför utvisas de inte?” undrade Ebba Busch Thor.

   Den stora frågan är om hon ljuger medvetet eller om hon bara är totalt okunnig. Det borde vara svårt att säga så lite och ändå lyckas pricka in så många fel. Ja, om man inte ljuger medvetet då för att locka till sig rösterna från landets sämsta källkritiker.

   I själva verket anmäldes 7 960 våldtäkter under 2018 vilket var en ökning med 8% från föregående år. Ungefär lika stor som ökningen var av anmälda våldtäkter var minskningen av det som räknas som grov kvinnofridskränkning. Där var minskningen 7% vilket innebar 1740 anmälningar.

   Om vi räknar alla fall av sexuellt ofredande så gjordes det 10 600 anmälningar förra året. Det är en liten minskning från föregående år med 3%.

   Givetvis är det riktigt illa att så många våldtäkter som 7960 anmäldes. Det är illa nog. Man behöver inte göra Ebba Busch Thors felräkning på mer än 1000% för att känna att läget är allvarligt. Samtidigt ska man vara medveten om att anmälda våldtäkter alltid är att föredra framför icke-anmälda våldtäkter.

   Jag vet att länder som Turkiet och Saudiarabien i alla fall vissa år har kunnat stoltsera med noll anmälda våldtäkter. Den som på riktigt tror att det finns ett absolut samband mellan antal anmälningar och faktiska våldtäkter borde rimligen önska sig att vi tar in väldigt många invandrarmän från länder i mellanöstern. Om inte annat borde de önska att vi vänder oss till dem för tips på hur man får våldet mot kvinnor att upphöra.

   Låt oss anta att Ebba Busch Thor sa fel och egentligen menade 7960 men slant med tungan och råkade säga 100 000. Även om så är fallet så har en stor del av dessa brott utförts av människor som är födda i Sverige av svenska föräldrar. Vart ska de utvisas?

   När det gäller sexualbrott är invandrare enligt forskningen överrepresenterade med 2,2 gånger. Det innebär att en huvuddel av våldtäkterna i Sverige ändå utförs av etablerade svenskar.

   Under åren 2000-2014 utvisades mellan 52% och 72% av alla utländska våldtäktsmän som befunnit sig tillfälligt i landet.

   I de fall en person som har begått ett grovt våldsbrott inte har utvisats har det i regel handlat om något av följande:

  1. Man kan inte utvisa svenska medborgare.
  2. Man kan inte utvisa människor till länder där det råder fullskaligt krig.
  3. Man kan inte utvisa människor till länder som vägrar att ta emot sina medborgare (så är till exempel fallet med länder som Somalia och Iran).

   Så när Ebba Busch Thor i TV-studion pratar om 100 000 fall av våldtäkter och våldtäktsförsök och vill att alla gärningsmännen utvisas så har hon inte bara fel i antalet brottsfall – hon bidrar också till att sprida en rasistisk föreställning om att alla våldtäktsmän är invandrare.

   Jag tycker nog att partiet som vill att EU ska vara lite lagom kanske ska börja med att själva bli lite lagom. Ett bra första steg på vägen är att partiledaren skaffar sig grundläggande kunskaper om det hon pratar om. Om kunskaperna trots allt finns så kan hon istället sluta bryta mot det åttonde budet om att inte bära falskt vittnesbörd mot sin nästa.

Tillägg 10 maj 13.30

   Eftersom många hör av sig med samma kommentar eller fråga kring den här artikeln så kan det vara bra att förtydliga en sak. Ebba Busch Thor stöder sig på NTU som är en undersökning gällande människors upplevelse av brottsutsatthet. Man frågar ett antal personer och estimerar sedan upp deras svar till att gälla hela populationen.

   Poängen med NTU är att man vet att det finns ett mörkertal. Om man bara använder sig av anmälningsstatistik så kommer man inte åt alla brott. Nackdelen med NTU är att man vet att människor tenderar till att kalla saker för brott som inte är brott. Där blir det alltså istället för höga siffror.

   I det här fallet är det dessutom så att NTU inte frågar om våldtäkter eller våldtäktsförsök utan om man utsatts för allvarliga sexuella brott under året. Eftersom Ebba Busch Thor pratar om utvisningar så måste ju följande vara relevant:

1) Någon måste först ha utsatts för ett brott.

2) Denna person måste anmäla brottet

3) Någon måste dömas i domstol för brottet

4) Brottslingen måste vara utländsk medborgare.

   Eftersom inte ens 8 000 fall av våldtäkt anmälts och eftersom samma person kan ha begått flera våldtäkter eller utsatts för flera våldtäkter är det befängt att hänvisa till NTU. Det går liksom inte att utvisa 100 000 fiktiva människor när bara 8 000 brott har anmälts.

  Att ens använda NTU här blir helt fel och dessutom används NTU på ett felaktigt sätt. Det gör att Ebba Busch Thor har fel om sina 100 000 våldtäkter eller våldtäktsförsök även om hon hänvisar till NTU.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.