Oj vilket liv det blev!

Av Dick Sundevall 2019-05-13

Vi på Para§raf är vana vid att få mejl från SD-anhängare som öser sin galla över oss. Inte så konstigt eftersom vi är en uttalad antirasistisk sajt. När vi kritiserar andra partier, vilket vi ofta gör, kan vi också få kritiska mejl. Dock med ett lite lugnare och mer sansat tonläge. Men – nu har det hänt något. Vi får nu även ursinniga anklagande mejl som hävdar att vi är vänsterextremister när vi kritiserar Kristdemokraterna.

   Ebba Busch Thor fick det i veckan att framstå som att det bara var invandrare som begick våldtäkter. Därtill att det handlade om 100 000 våldtäkter och våldtäktsförsök varje år och att hon ville ha dessa gärningsmän utvisade.

   Vår krönikör Andreas Magnusson påvisade att hon inte hade fog för sina siffror och att det var rasism när hon fick det att framstå som att dessa vidriga brott bara begås av invandrare.

   Då kom det ett antal hatmejl där det här utgör ett exempel på hur det kunde se ut:

DITT JÄVLA FÖRLJUGNA KOMMUNISTSVIN! DRA ÅT HELVETE!

   Och det kom alltså som en reaktion på kritik i Para§raf av vad Ebba Busch Thor hade framfört.

   Det är egentligen inte så värst förvånande. Ebba Busch Thor har i sin vandring allt längre högerut hakat på Jimmie Åkessons ofta upprepade falska påstående, om än lite försiktigare uttryckt, att brottsligheten är ett importerat problem.

   Även om man vandrat iväg så långt högerut i politiken att man balanserar på kanten till den bruna avgrunden, så går det faktiskt inte att med uppehållen trovärdighet försöka ge en bild av att vi inte hade någon grov brottslighet i Sverige innan den så kallade ”massinvandringen”.

   Tittar man till exempel på de grövsta brotten, mord och dråp, så har vi statistik från 1752 fram till idag som visar att antalet mord och dråp i stora drag följer befolkningsutvecklingen. Brottsnivån har inte påverkats av vare sig strafftyp eller invandring.

   Kristdemokraterna under Ebba Busch Thors ledning har inte gjort någon hemlighet av att de vill vara ett utpräglat högerparti. Det har de naturligtvis all rätt att sträva efter. Och att KD har lyckats i sina strävanden är det ingen tvekan om.

   Från att ha varit ett humant parti på kristen grund som i många frågor stod politiskt mellan Socialdemokraterna och allianspartierna, har man blivit ett parti till höger om Moderaterna – som plockar röster från SD och den mest konservativa delen av moderatväljarna.

   Därmed är det inte speciellt förvånande att många på den yttersta högerkanten uppmanade sina följare på sociala medier att rösta på KD i det senaste valet, eftersom det är ett mer rumsrent parti som inte har sina rötter i nazism.

   Det var inte heller så väldigt förvånande när det läckte ut att en del ledande SD-politiker kallade det kristdemokratiska partiet för ”SD-light”.

   Det är lika lite förvånande som när det läckte att man bland ledande Stockholmsmoderater talade om Skånemoderaterna som ”dom bruna”.

   Eller för den delen att ledarskribenten i Svenska Dagbladet, Per Gudmundson, som ansågs stå för långt till höger valde att istället bli presschef hos Kristdemokraterna. Det var ett logiskt steg för honom att ta och säkerligen känner han sig mer hemma hos KD av idag.

   Från Gudmundson fick jag också ett mejl efter att ha publicerat Andreas Magnussons krönika som hade rubriken, Ljuger Ebba Busch Thor medvetet eller är hon totalt okunnig?

   Gudmundsons mejl löd i sin helhet så här:

Dick,
I Paragrafs krönika ”Ljuger Ebba Busch Thor medvetet…” påstås att EBT har sagt ”Vi hade 100 000 försök till våldtäkt eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året. Varför ska de här männen få stanna i Sverige? Varför utvisas de inte?”. Det är ett felaktigt citat.

Ett mer korrekt citat vore: ”Vi hade 100 000 försök till våldtäkter eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året. Nästan 8 000 kvinnor anmälde försök till eller fullbordad våldtäkt förra året. Varför ska de här männen få stanna i Sverige? Varför utvisas de inte?” Ännu mer rättvisande vore förstås att återge hela EBT:s resonemang från partiledardebatten, men eftersom det något skulle underminera artikelförfattarens tes anar jag att det kanske är för mycket begärt.

Det vore hur som helst bra om du såg till att krönikan korrigerades. Det felaktiga citatet har redan spritt sig in till Aftonbladet, vilka jag fick rätta. Och jag har inte lust att jobba mer i helgen.

Vänligen,

Per Gudmundson,
Presschef Kristdemokraterna

   När jag kollade med Andreas Magnusson som skrivit krönikan, förklarade han att han i sin tur hade citerat Aftonbladet som refererat till debatten i en tidigare publicerad krönika av Petter Larsson.

   Naturligtvis hade Andreas inte tagit bort en mening medvetet. Dels gör han aldrig sånt och dels vet vi på Para§raf att skulle vi göra det, så leder det till en onödig sidodiskussion.

   Självklart ska vi återge citat utan att klippa bort saker men i det här fallet får det ingen betydelse för innehållet som helhet i Andreas krönika, eftersom siffran 100 000 utgör ett antagande som kan vara fel. Något som forskarna som utfört studien klargjort. Och som också Andreas klargjorde i ett tillägg under krönikan när den här diskussionen uppstod.

   Och om nu Ebba Busch Thor och hennes presschef i efterhand vill försöka vrida till vad hon syftade på med sitt uttalande om utvisning, så blir det likafullt fel. Eftersom de närmare 8 000 anmälningarna om våldtäkt måste resultera i polisutredning och en fällande dom i domstol för att frågan om utvisning ens ska vara aktuell.

   Såväl Ebba Busch Thor som hennes presschef vet naturligtvis, eller i varje fall förhoppningsvis, att antalet anmälningar inte är lika med antalet brott.  Och att när hon kopplar sina olika siffror till utvisningar så är det glasklart att hon därmed antyder att alla våldtäkter begås av invandrare.

   Därför resulterade Andreas krönika i att Ebba Busch Thor och en minister hamnade i upprörda diskussioner i olika riksmedier.

   Den som vill tränga djupare i diskussionen om olika siffror hit och dit och hur de ska tolkas, kan med fördel läsa advokatsamfundets generalsekreterare Anne Rambergs inlägg i frågan här: Om betydelsen av korrekta fakta i den politiska debatten.

 

För övrigt anser jag…

   att påhoppen på Para§raf som kommunistisk och/eller vänsterextremistisk är tramsiga. Uppenbarligen har det sin utgångspunkt i att vi är uttalat antirasistiska och ofta kritiserar såväl rasism som smygrasism. Att vissa, som Ann Heberlein och Tino Sanandaji därmed stämplar oss som vänsterextremistiska, säger mer om dem än om oss.

   Vi har aldrig uppmanat någon att rösta på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. De partier som fått mest kritik på Para§raf är Sverigedemokraterna, eftersom vi är antirasistiska och Socialdemokraterna eftersom det är det tunga regeringspartiet och för en alltmer populistisk rättspolitik.

   Som chefredaktör lägger jag mig inte i vad medarbetarna röstar på. Jag vet dock att en är medlem i Centerpartiet, att en annan offentligt beskrivit sig som Liberal och en tredje är Socialdemokrat. Och jag vet naturligtvis att advokat Peter Althin varit riksdagsledamot för KD. Jag tror att en röstar på Moderaterna och att en eller kanske två hör hemma till vänster – men att tro är inte att veta.

   Vi är partipolitiskt obundna och kommer så att vara så länge jag är chefredaktör och ansvarig utgivare. Om någon kan påvisa ett enda vänsterextremistiskt ställningstagande, eller en uppmaning att rösta på till exempel Vänsterpartiet, i någon av våra cirka fyra tusen artiklar och krönikor – lovar jag att göra offentlig avbön för att jag beslutade att publicera den texten.

 

   Andreas Magnussons krönika finns att ta del av i sin helhet här:
Ljuger Ebba Busch Thor medvetet eller är hon totalt okunnig?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.