Jesus leverproblem och Kristdemokraternas hjärtproblem

Av Andreas Magnusson 2019-05-15

Jag skrev en krönika på Paragraf om ett av Ebba Busch Thors uttalanden i partiledardebatten på SVT. Hon visade där att hon gått livets hårda bibelskola och nya bästisen Jimmie Åkesson fick kämpa hårt för att försöka hålla jämna steg med henne i den högerpopulistiska tävlingen om vem som kan ge sig på invandrare bäst. Jag skrev en krönika om det där och Ann Heberlein och hela ytterkantshögern gick i spinn.

   I min text skrev jag bland annat så här:

”Det nya för Kristdemokraterna är att man inte bara pratar om flest poliser, om att skjuta gummikulor mot förortsgäng och annat öga för öga-tänkande som hade fått Jesus att vrida sig i sin grav.” 

   Jag började ana att något hade hänt när mejlen regnade in och kommentarerna om det där började flöda på Para§rafs Facebooksida.

   Michal skrev så här i sitt mejl till mig (och han är alltså bara en av ett tiotal mejlskribenter med samma budskap): 

”Vrider sig Jesus i sin grav? EBT har kanske sina begränsningar men hur kan en gymnasielärare i religionskunskap släppa ifrån sig en sådan groda? Den kommer att bli en klassiker.”

   Hade verkligen så många läsare oberoende av varandra tappat förmågan att förstå en enkel ordlek med ett av våra vanligaste talesätt? Trodde de på riktigt att jag som kristen och utbildad religionsvetare aldrig hade hört talas om kristendomens viktigaste poäng?

   Det känns inte bra att som skribent underskatta sina läsare. Man kan skriva ”obs! humor” varje gång man skojar, men det går liksom inte att få flyt i en text om den ska säkras för alla tänkbara missförstånd.

   Men för att ändå ta denna text ett steg närmare missförståndscertifiering så vill jag säga följande:

   För vissa människor är Jesus en person som levde för typ tvåtusen år sedan och framförde ett kärleksbudskap om att vi alltid ska hjälpa varandra och alltid ska dela med oss till de som inte har det lika bra som oss – till exempel flyktingar och tiggare.

   För andra är han dessutom någon som tog på sig mänsklighetens synder genom att dö i vårt ställe. Och så besegrade han döden genom att återuppstå efter att ha vilat upp sig i en grav i två dagar.

   Var och en tror vad de själva vill. Det är inga konstigheter med den saken. Så vad var det egentligen som gjorde att det blev en sådan uppståndelse över utelämnad uppståndelse i min text? Svaret fick jag när jag efter tips gick in på Ann Heberleins Facebooksida.

   Där sprider hon GP:s ledarskribent Thomas Gürs inlägg där han upprört hävdar att jag som utbildad religionslärare inte känner till teorin om Jesus uppståndelse.

   Och i kommentarsfältet finns en gråtskrattsemoji från GP:s ledarskribent Jenny Sonesson. ”Jesus? I en grav. Ridå redan där!” skriver en av följarna. ”Alltså jag undrar hur han ens kan få skriva i magasinet. Jag är tacksam att han inte indoktrinerar mina barn” skriver en annan.

   Frågan är ju om GP:s ledarskribenter, SD-politiker och brunmoderater på riktigt har så begränsad språkkänsla att de inte förstår enkla formuleringar. Jag tror faktiskt inte det. Däremot tror jag att de kallt räknar med att deras följare är korkade nog att gå på precis vad som helst.

   Varför vill då Thomas Gür och Ann Heberlein så gärna att jag skall framstå som Sveriges mest okunniga religionslärare? Jo – om de kan visa att jag inte ens begriper det jag är utbildad till så kan man avfärda allt jag säger vad det än gäller. Till exempel när jag avslöjar rasismen som Kristdemokraternas nya valstrategi eller rasismen som GP:s ledarredaktions nya strategi.

   De hade nämligen lite svårt att bemöta det där med att Ebba Busch Thor svamlade om 100 000 våldtäkter fast det bara finns knappt 8 000 anmälda och att ”de där männen” skulle utvisas trots att en huvuddel av våldtäktsmännen vare sig har anmälts, dömts eller har utländskt medborgarskap. Då är det lättare att ge sig på skribenten och publikationen.

   Min krönika fick igång Ann Heberlein något alldeles oerhört. Så här skrev hon i ett inlägg apropå att socialförsäkringsministern Annika Strandhäll delat den på Twitter:

”VILKEN ÄR MINISTERNS VÄRSTA GRODA? När hon sparkade Försäkringskassans GD Ann-Marie Begler för att dölja sina egna misstag? När hon orsakade en diplomatisk kris genom att twittra om att ”Ungerns politik osar 30-tal”? När hon hänvisade till en artikel på hatvänstersajten Paragraf för att ”bevisa” att EBT har fel om våldtäktsstatistiken?”

   Men det räckte inte med ett inlägg från Heberlein. Det fick bli ett till och nu med caps lock-tangenten låst i Stå upp för Sverige-läge:

”LISTAN – VÄNSTEREXTREMA SIDOR DU INTE VILL DELA
1. Paragraf
2. Aktuellt Fokus
3. Inte rasist men (Särskilt om du är minister och vill hävda ngn sorts trovärdighet).”

   Kristdemokraterna har tappat många av sina kristna väljare men är just nu omåttligt populära bland före detta SD-väljare och högermoderater som kanske inte ber och läser bibeln så ofta men gillar att gå till kyrkan på skolavslutningar om det finns muslimer i klassen.

   KD har på kort tid med några välriktade käftsmällar mot flyktingar, tiggare och andra utsatta människor vunnit över en massa rasistiska och halvrasistiska väljare på sin sida.

   Det är möjligt att Jesus lever men Kristdemokraterna ligger sannerligen på den moraliska dödsbädden med ett hjärta som är så förhärdat att det riskerar att sluta slå. Det är inget roligt sällskap av brunmoderater, SD-kramare och egoistmoralister som Ebba Busch Thor har lockat med sig på likvakan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

För övrigt anser jag att…

   det var onödigt och dumt av mig att använda orden ”aspbergercertifiering” och ”autismsäkra” i den här krönikan om populisthögerns ovilja att förstå metaforer. Det finns bättre saker att raljera över än funktionshinder. Det har nu korrigerats i texten. Jag ber om ursäkt om någon tog illa upp.

 

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.