Ska det byggas en mur runt EU?

Av Börje R P Carlsson 2019-05-28

Så har man då återigen tvingats genomlida ett antal olika valdebatter som alla är intill döden lika. Samma påhopp, samma argument och samma tråkiga debattörer som alla tycks vara fostrade att tro att högst tonläge och aggressivast framtoning tillhör debatten och skapar vinnare. Samma dåliga uppträdande att prata och skrika i munnen på varandra. Varje inlägg kan återanvändas från alla tidigare debatter och nästan inget förändras.

   Debatter styrs av samma gamla debattledare och med samma tomma innehåll från debattörerna. Debatter delas ofta in i fyra delar som konstigt nog, i det stora, sammanfaller med hur varenda partidebatt är indelad. Det handlar om klimat, kriminalitet, invandring och den sociala välfärden men inte nödvändigtvis i denna ordning.

   Det som slår mig är att alla dessa debattörer har ett stort överstående intresse och det är inte Europas väl och ve, det är inte ens Sveriges väl och ve och inte ens deras partiers väl och ve. Lite av detta finns naturligtvis i botten men det stora överskuggande är att få en plats vid grytan där månadslönen är 90 tusen i månaden plus 45 tusen skattefritt i månaden plus traktamenten och en oherrans massa andra tillägg varje månad.

   En femårsperiod i EU och du har din framtid tryggad oavsett du svarar ja, nej eller inget alls på varenda fråga.

   Klimatet tycks inte alla vara helt överens om hur det ska skötas och dessa lokala debattörer kommer knappast heller att få något större inflytande. Den som inom EU och kanske övriga världen kan påverka klimatförändringen är nog den så kallade Greta-effekten som alltfler och allt yngre EU-medborgare, förutom Sverige (det är svårt att bli profet på hemmaplan), tar till sig.

   Här vore det klädsamt om EU kunde göra sitt för att påverka parlamentets klimatpåverkan. Varför ska förhandlingarna skifta mellan Bryssel och Strasbourg. Här krävs således stora lyxiga utrymmen som stora delar av månaden står tomma och varje förflyttning som sker två gånger per månad orsakar oerhört stora utsläpp.

   Två gånger förflyttas nästan 6 000 personer mellan dessa två orter. Minst 20 ton papper ska förflyttas samma väg. Vad utsläppen blir vet jag inte men enligt någon undersökning motsvarar koldioxidutsläppen cirka 10-15 tusen flygningar över Atlanten. Bara flyttandet kostar två miljarder per år. Kanske en piss i Mississippi men symboliken har ett visst värde. Det handlar trots allt om två tusen miljoner kronor.

   Kriminaliteten ska hanteras på olika sätt. Ett starkare Europol och ett starkare Interpol kombinerat med fler poliser, gränsöverskridande poliser, fler tullare och strängare straff med åtföljande utvisningar, skit samma vart, bara de kommer bort från Europa.

   Invandringen kan bara stävjas på ett sätt och även om ingen säger så låter det som om Trumps mur mot Mexiko vore eftersträvansvärt. En ny mur, inte en sån skitmur som delade Europa utan en ny högre mur som omgärdar hela EU. Tänk så mycket enklare denna mur blir att bygga om nu britterna verkligen lämnar EU.

   Det vore intressant med en debatt om hur långt i detalj som EU ska kunna sätta sig över ett lands olika inhemska beslut. Lantbruket och användning av konstgödsel och olika bekämpningsmedel, djurhållning och liknande. Ska EU kunna bestämma om inhemska produkters utformning, utseende och smak. Ett stort övergripande EU är ett bästa försvar av freden men detaljstyrning av de olika ländernas kultur och egenheter ska inte EU lägga sig i.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.