Det är tydligen skillnad på folk och folk

Av Börje R P Carlsson 2019-05-30

”I april åtalades tre poliser för brott efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell i Vasastan i Stockholm förra sommaren. Två av poliserna åtalades för att ha skjutit Eric Torell i ryggen i samband med insatsen. Den tredje är insatsledaren, som åtalats för tjänstefel i samband med händelsen. Nu meddelar Polismyndighetens personalvårdsnämnd, i en skrivelse till Stockholms tingsrätt, att de tre åtalade poliserna får jobba kvar även om de döms.

   Det här kan jämföras med när en Eskilstunapolis använde visst våld i samband med en avvisitering inför ett inläggande i en fyllecell.

   Den omhändertagne motsatte sig att bli av med livremmen och tre civilanställda lyckades inte få av honom denna. De började tala om att hämta en sax eller kniv för att få loss livremmen. Den ende polismannen på plats tryckte upp den omhändertagne mot väggen och tog av livremmen.

   Därefter leddes den omhändertagne in i cellen. Polismannen höll i ena armen och en kvinnlig vaktkonstapel i den andre. Den omhändertagne vägrade lägga sig så tjänstemännen utan risk kunde ta av handfängslen och lämna honom och ta sig ut ur cellen.

   Polismannen satte sitt ena ben framför omhändertagen och drog sedan armen nedåt/framåt i syfte att få omkull den omhändertagne på en cirka 8-10 cm tjock madrass. Då släpper den civilanställda vaktkvinnan taget i den omhändertagnes arm med påföljd att mannan slog huvudet i cellväggen och därefter ner på golvet.

   Tingsrätten i Nyköping penetrerade åklagarens åtal och fann att polismannen hade laga befogenhet när han avlägsnade livremmen. Händelsen när omhändertagen slog i cellväggen såg tingsrätten som en olyckshändelse.

   Men att på detta sätt försöka få omkull den omhändertagne på angivet sätt med risk för att omhändertagen okontrollerbart ska falla omkull på madrassen, sågs som misshandel av normalgraden och polismannen dömdes och avskedades.

   För att ha framkallat en risk för ett okontrollerat fall ned på en madrass döms alltså en polisman för misshandel av normalgraden och avskedas. Nu, när två poliser som avlossats drygt 20 skott mot en obeväpnad yngling varav flera träffat ynglingen i ryggen och orsakat hans död, säger Polismyndighetens personalvårdsnämnd att oavsett utgången skall poliserna inte avskedas.

   Här känner jag mig kluven för poliser ska inte behöva riskera sina jobb vid olika ingripanden som gått överstyr. Men frågan är om det inte borde finnas vissa gränser som nu med råge överskridits.

   Framförallt reagerar jag på hur olika händelser påverkar påföljderna. Att en skiten nedläggning som går snett för att en av två släpper armen på en misstänkt och riskerar att rendera ett fall mot en madrass ska sluta med avsked för den som håller i men inga misstankar mot den som släpper och orsakar att madrassen missats.

   Det som gör mig mest upprörd är dock det ofantliga skjutandet där inget uppehåll gjordes för att kontrollera ens en verkan av skotten. Här måste Polismyndighetens personalvårdsnämnd tänka om annars blir signalerna helt felaktiga. Poliser måste få ta ett större ansvar för sina handlingar när gränser för det uppenbart oförsvarliga med råge passerats.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.