Veckans värsta
Foto: Trons/TT

Bussföraren som kommer att tänka att vad f-n nästa gång

Av Andreas Magnusson 2019-06-22

Natten mellan fredag och lördag förra veckan lärde sig en bussförare att det är bäst att inte kontakta polisen om man ser en misstänkt bomb. I alla fall inte om man har ”fel” namn, ”fel” uttal och ”fel” utseende.

   I Svenska dagbladet berättas det om busschauffören Ali Jama. Han heter egentligen något annat, men av rädsla för repressalier har han valt att vara anonym. Ali har somalisk bakgrund och har bott i Sverige i nio år.

   Under sitt arbetspass natten mellan fredag och lördag förra veckan fick han se ett misstänkt föremål på busshållplatsen Tritonvägen i Sundbyberg. En kvinnlig passagerare som också såg föremålet vädjade åt honom att inte stanna utan köra vidare.

   Både Ali Jama och kvinnan misstänkte att det var en bomb och han kontaktade därför omedelbart sin arbetsgivare och därefter polisen. Efter tio minuters väntan kom han slutligen fram i kön.

   Det tog sedan fyrtio minuter innan polisen återkopplade och ytterligare tjugo minuter innan de kom till platsen. Förfarandet därefter är högst anmärkningsvärt.

   Via telefon uppmanas Ali att stanna bussen och komma ut med händerna ovanför huvudet. När han kliver ut kopplar två polismän grepp om hans armar varpå en tredje polisman visiterar honom.

   Fasthållandet varar, enligt Ali, i minst en kvart under tiden som polismännen har kontakt med kollegor som undersöker föremålet på busstationen.

   Frågan vi nu bör ställa oss är om alla bussförare i samma situation hade råkat ut för den här behandlingen? Blir alla som anmäler ett misstänkt brott betraktade som potentiella gärningsmän tills motsatsen har bevisats?

   Både du och jag vet svaret. Om Ali Jama hade hetat Martin Bengtsson och haft mandelmjölksvit hy hade allt varit annorlunda.

   Polismän är människor och människor har fördomar. Den svenska diskrimineringslagen är till för att skydda medborgare från att drabbas av dessa fördomar. Men i sådana här fall blir den tandlös.

   Problemet är att poliserna aldrig någonsin kommer att ställas till svars eftersom det inte går att bevisa att agerandet kom sig av att Ali Jama är invandrare och mörkhyad. Vi vet alla innerst inne att det är så, men det kommer aldrig att kunna bevisas. Därför kan de fortsätta på det här sättet i all oändlighet.

   När Svenska dagbladet kontaktar polisen får de följande mejl till svar:

”Jag har inga detaljer kring händelsen. Generellt då polisen hanterar denna typ av händelser så vet man ofta inte inledningsvis om ett föremål är farligt eller inte. Därför får man hantera ärendet utifrån den information och lägesbild man har.”

   Det är ett medialt sett felfritt svar, men vad är det egentligen de säger?

   Är det rimligt att polisen inte har några detaljer kring händelsen? Det har de alldeles självklart. Alltså betyder kommentaren bara ”jag orkar inte kolla med mina kollegor” eller möjligen ”vi på polisen tar inte så allvarligt på det här med diskriminering”.

   Det är ingen som någonsin har ifrågasatt att polisen till sist tog anmälan på allvar. Beskrivningen i mejlet om varför man har agerat är därför helt beside the point. Ifrågasättandet gäller hur man har agerat och huruvida valet av misstänkt är rimligt – ingenting annat.

   Man får hantera ärendet utifrån ”den information och lägesbild man har” skriver polisen. De kunde lika gärna ha skrivit ”Vi hanterar ärenden utifrån de fördomar vi har om människor baserat på etnicitet”.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.