Veckans värsta
Donald Trump Foto Carolyn Kaster AP/TT

Trumps försök att ingripa i det svenska rättssystemet

Av Andreas Magnusson 2019-07-27

Nyss hemkommen från en resa i Kalifornien där jag kunde konstatera två saker. Människor i Kalifornien hatar Donald Trump och vill prata om det utan att man själv för ämnet på tal. De älskar Sverige. Med Donald Trump själv är det tvärt om. Han älskar Trump och vill prata om det utan att någon annan för ämnet på tal. Och han hatar Sverige. I alla fall just nu.

   Trump har med några få twitter-rader visat att han:

  1. Inte förstår att politiker ska hålla sig utanför enskilda brottsmålsprocesser i en demokratisk rättsstat. Detta för att alla ska vara lika inför lagen.
  2. Inte förstår att Sverige saknar ett system där man kan betala sig fri från häktning med hjälp av en borgensumma.
  3. Inte förstår att misshandel är olagligt även om man har blivit provocerad först.

   Det skulle vara svårt att fantisera ihop händelseförloppet ens under inflytande av LSD. En amerikansk rappare häktas vid ett Sverigebesök misstänkt för misshandel. Rapparen är kompis med en annan rappare, Kanye West, som tillsammans med sin såpaskådisfru Kim Kardashian kontaktar Donald Trump som är president i USA.

   Trump som själv ser sig som kompis med Kanye West och Kim Kardashian bestämmer sig för att ta tag i situationen. I en första tweet skriver han så här:

”Just spoke to Kanye West about his friend A$AP Rocky’s incarceration. I will be calling the very talented Prime Minister of Sweden to see what we can do about helping A$AP Rocky. So many people would like to see this quickly resolved!”

   Det är lätt att tänka att Trumps tweet faktiskt bara var ett enkelt sätt att släta över den senaste tidens rasistanklagelser mot honom – ja, de som kom efter att han tyckt att fyra amerikanske medborgare skulle åka hem till sina länder eftersom de inte var vita.

   Men Trump ringde faktiskt på riktigt Stefan Löfven som måste ha fått kämpa hårt för att säga det självklara utan att reta upp världens lynnigaste stormaktschef. I Sverige är alla lika inför lagen och politiker ska inte lägga sig i rättsprocesser. I en tweet visade sig Trump till en början nöjd med detta.

”Just had a very good call with Stefan Löfven who assured me that American citizen A$AP Rocky will be treated fairly. Likewise, I assured him that A$AP was not a flight risk and offered to personally vouch for his bail, or an alternative….”

   Att en amerikansk president är helt okunnig om Sveriges rättsystem är kanske inte så förvånande, men att han öppet erkänner det genom att erbjuda sig att betala borgen trots att vi saknar borgensystem är faktiskt smått komiskt.

   På torsdagskvällen behövde Trump på nytt avleda uppmärksamheten från den avslöjande Muller-intervjn som ganska tydligt visade att Trump använt sig av ryskt stöd för att ta makten i USA. Vad kunde då passa bättre än att i rena rama Rebecca Weidmo Uvell-stilen leverera en ny tweet om Stefan Löfven.

”Very disappointed in Prime Minister Stefan Löfven for being unable to act. Sweden has let our African American Community down in the United States. I watched the tapes of A$AP Rocky, and he was being followed and harassed by troublemakers. Treat Americans fairly!”

   Eftersom Donald Trump själv tycks tro att en president eller statsminister står över lagen är det kanske inte så konstigt att han är missnöjd med Stefan Löfven, men det han skriver därefter är än mer hårresande.

   Trump menar alltså att svenskt rättsväsende borde styras av afroamerikanska människors kollektiva känsla och han menar uppenbarligen att en person som trakasseras eller retas upp har rätt att misshandla en annan människa.

   Men det stannar inte med detta. Trump fortsätter att fara ut mot Sverige. I ytterligare en tweet skriver han:

”Give A$AP Rocky his FREEDOM. We do so much for Sweden but it doesn’t seem to work the other way around.”

   Allt detta twittrar Trump kort efter att åklagaren har begärt ASAP Rocky åtalad för misshandel och efter att filmmaterial och bildmaterial har offentliggjorts som visar våldsamma slag och sparkar mot ett liggande offer.

   Bevismaterialet omfattar sammanlagt fem filmer. Det är en film från en övervakningskamera, film från ett oberoende vittne och filmer från den åtalade stjärnans mobiltelefon, en annan från den tidigare häktade livvakten och en från stjärnans assistent.

   Offret fick föras från platsen i ambulans och skadorna är dokumenterade. Det handlar om stickskador och skador från sparkar och slag. Troligen har han även fått en revbensfraktur.

   ASAP Rocky hävdar själv att han handlat i nödvärn. Att agera i nödvärn är inte samma sak som att man får lov att slå någon om denna har retats först. Det är inte ens samma sak som att man får slå någon om denna har slagits först.

   Med nödvärn menas att situationen som har uppståtts varit så hotfull att det har krävts en rimlig mängd våld för att lyckas ta sig ur den.

   Det är svårt att se hur några som sparkar och slår med tillhygge mot ett liggande obeväpnat offer ska lyckas med konststycket att övertyga tingsrätten om detta.

   Det spelar nämligen ingen roll för rättens beslut huruvida USA leds av en president som tycker att det är helt i sin ordning om hans kompisars kompisar sparkar och slår på människor som ligger ner.

   Vi vet ännu inte hur rätten kommer att döma. Det är åklagaren som har bevisbördan och tills dom har fallit är ASAP Rocky att betrakta som oskyldig.

   Det enda vi vet är att om han döms så kommer Trump än en gång att vara ”very disappointed” på Stefan Löfven och om han friges så kommer Trump att ta åt sig äran.

För övrigt anser jag…

   att det finns mycket att invända kring häktningar och häktningstider i Sverige. Så också i detta fall, men det är en annan diskussion.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.