Veckans mest tröttsamma

Det finns folk som…

Av Dick Sundevall 2019-08-03

Det finns folk som tror att man får misshandla andra människor om man är en världsberömd artist. Det finns folk som likt Donald Trump tror att vanliga borgerliga demokrater är vänsterextremister, eftersom de är emot rasism.

   Det finns folk som tror att invandring till Sverige är någonting nytt trots att den pågått sedan inlandsisen drog sig tillbaka.

   Det finns folk som tror att människor inte mördade varandra i vårt land innan den så kallade ”massinvandringen”.

   Det finns folk som tror att vi inte hade våldtäkter i Sverige innan den så kallade ”massinvandringen”.

    Det finns folk som tror att det inte fanns gängkriminalitet i Sverige innan ”massinvandringen”.

   Det finns folk som tror att illegala skjutvapen är något helt nytt i Sverige.

   Det finns folk som tror att alla muslimer är islamister.

   Det finns folk som tror att alla terrorister är muslimer.

   Det finns folk som tror att Ungern är ett föregångsland i Europa trots att allt fler unga människor nu utvandrar därifrån.

   Det finns folk som har släktingar, eller vänner som i sin tur har släktingar, som en gång i tiden utvandrat från Sverige för att söka ett bättre liv – men som inte har någon som helst förståelse för att det idag finns människor som söker ett bättre liv för sig och sina barn i Sverige.

   Det finns folk som tror att Sverige närmar sig en systemkollaps trots att alla internationella rapporter visar motsatsen.

   Det finns folk som tror att det finns en unik svensk kultur som inte löpande genom århundranden har påverkats av intryck från andra länder.

   Det finns folk som tror att svenskar, eller i varje fall skandinaver, skulle utgöra någon form av mer högstående varelser.

   Det finns folk som tror att brottsligheten i Sverige är högre än någonsin tidigare i förhållande till folkmängd – bara för att medierna rapporterar mer om brott idag.

   Det finns folk som tror att sjukvården i Sverige är sämre än i de flesta andra länder i världen, fast den inte är det.

   Det finns folk som tror att skolan och möjligheten för människor att studera vidare är sämre i Sverige än i de flesta andra länder, fast det inte alls är så.

   Det finns folk som tror att bara det blir fler poliser så kommer brottsligheten att sjunka avsevärt.

   Det finns folk som tror att hårdare straff minskar brottsligheten trots att 90 procent av alla brott uppstår i stunden – utan eftertanke.

   Det finns folk som tror att livet för vanliga arbetande människor skulle bli bättre om högerextrema partier skulle få mer politiskt inflytande, trots att det inte finns ett enda internationellt exempel på att så någonsin har skett.

   Det finns folk som tror att det är synd om Joakim Lamotte och Ann Heberlein för att de är självömkande.

   Det finns folk som har ifrågasatt och protesterat mot resultatet av riksdagsvalet eftersom alla deras vänner röstade på SD.

   Det finns folk som efterfrågar källan när man påstår att jorden är rund och att det om en timme har gått en timme.

   Det finns folk som man ibland blir förbannat trött på.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.