Veckans värsta
Ebba Busch Thor. Foto Pontus Lundahl/TT

Det kristdemokratiska storhetsvansinnet

Av Andreas Magnusson 2019-09-21

Ebba Busch Thor har viktigare saker att tänka på än gängkriminalitet och budgetförhandlingar. Festfixaren Michael Bindefeldt fyller ju sextio. När hon festade loss i Israel några stenkast från illegalt ockuperad mark pågick diskussionerna i Sverige mellan de sju demokratiska riksdagspartierna om hur vi ska få bukt med gängkriminaliteten.

   Och medan Instagramföljarna till schlagersångerskan Carola Häggqvist kunde avnjuta en semesterbild på en semesterskrattande Ebba Busch Thor i bikini och stråhatt var Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson desto surare:

– Det som lades på bordet idag är otillräckligt. Regeringen behöver återkomma och göra en rejäl positionsförflyttning till imorgon. Inte ens hälften av våra punkter är med.

   För den som inte känner till att Kristdemokraterna fick sex procents väljarstöd i det senaste riksdagsvalet låter kanske kommentaren rimlig. För den som vet om det låter det konstigt att de förväntar sig att få igenom över 50% av sina förslag.

   Det tycks som om Ebba Busch Thor har begett sig till Tel Aviv medan resten av partiet befinner sig i det blå. Kanske rent av det brunblå. Alldeles oavsett låter det som att de har fått av en närmast sanandajiskt skev verklighetsuppfattning.

   Moderaterna och Kristdemokraterna tycks inte ha någon annan ambition med samtalen om den organiserade brottsligheten än att gnälla på att regeringen inte gör tillräckligt och att de själva inte får bestämma allt.

   Att lyssna på moderaternas Johan Forssell börjar kännas som att lyssna på en tonåring med låg blodsockernivå. Gnäll och ultimatum. Vi vill ha svar senast imorgon. Annars!

   Efter det första mötet den 11 september var Forssell upprörd över att Löfven och de andra inte rensade sina almanackor och la allting annat åt sidan. För vad är viktigare än att sitta ner och komma överens om åtgärder för att få bukt med gängkriminaliteten?

   Det kan kanske tyckas lite konstigt att det egna partiets ledare Ulf Kristersson kort därefter besvarade frågan med att tydliggöra att en bjudresa till Tel Aviv med kändiseliten har högre prioritet.

   Regeringens syfte med möten om gängkriminalitet är inte att få den att minska. Syftet är att visa att man är handlingskraftig. Moderaternas och Kristdemokraternas syfte med möten om gängkriminalitet är inte att få den att minska. Syftet är att visa att regeringen inte är handlingskraftig.

   Vi behöver inte en ny lista med meningslösa plakatlösningar. Vi behöver en långsiktig och sund rättspolitik som fokuserar på hur vi kan skapa ett samhälle med lagom mycket kriminalitet.

   Att skapa ett samhälle utan kriminalitet är enkelt. Det är bara att tillåta allt. Att skapa ett samhälle med hög kriminalitet är också enkelt. Det är bara att förbjuda allt.

   Att forma ett samhälle där medborgare är lyckliga och mår bra, känner sig trygga och tar hand om varandra är desto svårare. Ett sådant samhälle fixar man inte ihop genom att först sitta runt ett konferensbord och gnälla på varandra för att sedan gå ut på presskonferens och gnälla på de andra.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.