Veckans värsta

Dagens Ekos märkliga nyhetsvärdering

Av Maria Robsahm 2019-09-28

Fredag morgon toppade Ekot med en nyhet som fick mig att spetsa öronen. Patientregistret. Skottskador. Rubriken var "Stor ökning av antalet skottskador".

      Denna ”stora ökning” handlar om att 26 fler personer fick vård för skottskador än året innan. 26 personer – av över tolv tusen.


   Riktig journalistik handlar om att ge sammanhanget. Att ge hela bilden – inte enbart en detalj. Att göra nyheterna begripliga. Att inte bara peka på en ökning som handlar om att en andel på 1 procent har ökat till en andel på 1,2 procent.

   Nu har vi den där rubriken. ”Stor ökning av antalet skottskador”.   Och undergångsprofeterna jublar.

   Som jag visat i tidigare artiklar så bygger mycket av dagens rapportering om våldsbrottslighet i ytterst liten grad på sakliga källor återgivna på ett korrekt sätt. Därför dominerar den felaktiga bilden av att våldet ökar och blir allt grövre.

   Lättköpta rubriker om skjutvapenvåld och skottskador dominerar.
Även när det bara handlar om en procent av allt våld som leder till att människor får vård.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Maria Robsahm är prisbelönad journalist – Stora Journalistpriset 1996 för hennes bevakning av hanteringen av Estoniaolyckan – och hon har arbetat på redaktioner som Dagens Nyheter, Rapport och TV4.
Hon har också ett förflutet som universitetslärare i teoretisk filosofi och Europaparlamentariker.
Idag ser hon sig som folkbildare framför allt när det gäller brottsligheten i Sverige. Hennes grafer delas flitigt på Facebook.
Maria är en av Magasinet Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.