Veckans bästa!
Andreas Magnusson

Sexualbrotten på festivaler minskar i år igen!

Av Andreas Magnusson 2019-10-05

P1 Kultur har i dagarna publicerat en granskning av antalet anmälda sexualbrott i samband med festivaler. För andra året i rad kan man se en tydlig minskning av antalet brott.

   2016 och 2017 var löpsedlarna fulla av rubriker om ökningen av antalet sexualbrott i samband med stadsfestivaler och musikfestivaler. Den mediala uppmärksamheten var massiv och i diverse främlingsfientliga forum målades bilden upp av ett Sverige i fritt fall där invandringen resulterat i horder av unga män som driver runt på stan och våldför sig på kvinnor.

   När brottsligheten nu istället minskar glider nyheten förbi som en liten barkbåt i en hård trafikerad farled. Det beror på att den inte passar in i det kriminaljournalistiska narrativ som säger att allt måste bli värre och värre.

   År 2019 är andelen invandrare i landet högre än någonsin trots det har vi alltså färre festivalvåldtäkter. Kan det rent av vara så att sambandet inte är så enkelt som Tino Sanandaji och hans flyktingkritiska kompisar ville få oss att tro när kurvan pekade åt andra hållet.

   Det finns absolut en kulturkomponent som kan styra människors beteenden även när det gäller sexualbrottslighet, men den utgör en ganska liten del av förklaringen. Det är klart att den som vuxit upp i ett land där jämställdheten inte kommit lika långt behöver vägledas till sunda värderingar. Det behöver förresten en hel del av oss män som vuxit upp här också.

   Statistiken är i alla fall tydlig. 92% av alla sexualbrott utförs av män. Majoriteten av gärningsmännen är svenska män. Nyckeln till minskad sexualbrottslighet ligger i att vi män slutar bete oss som svin och att vi lär våra barn att inte bete sig som svin.

   I maj kom BRÅ med en rapport om sexualbrottsligheten i Sverige. Rapporten visar att den stora flyktigströmmen 2015 inte påverkade ökningen av antalet anmälda sexualbrott.

   Bland annat kan man konstatera att ökningen av sexualbrott inte är större i kommuner som har tagit emot många flyktingar, vilket den annars rimligen skulle ha varit.

   Rapporten konstaterar att Metoo-rörelsen har lett till att fler kvinnor vågat anmäla vad de blivit utsatta för och allt fler har kunnat definiera att de faktiskt varit utsatta för övergrepp, vilket märks i den nationella trygghetsundersökningen.

   Anmälda sexualbrott är väldigt mycket bättre än sexualbrott som inte anmäls. Det finns ett antal länder där sexualbrott i princip aldrig anmäls. Det gäller till exempel Saudiarabien och Turkiet. Man får vara bra naiv om man tror att det innebär att de har kommit till rätta med problemet.

   Så vad är det då som har lett fram till att färre personer utsattes för sexualbrott under årets och förra årets festivaler?

   Polisen menar att anmälningsvågen som följde på Metoo-rörelsen gjorde att människor började prata om de här frågorna. Problemet togs på allvar på ett sätt som man inte hade gjort tidigare. Det finns därmed en större medvetenhet bland potentiella förövare och brottsoffer, men också bland omgivningen.

   Polis, arrangörer och festivalpersonal har de senaste åren dessutom samarbetat och haft tydliga planer för hur man ska förhindra att festivalbesökare utsätts för brottslighet.

   Det är givetvis illa att personer utsattes även under 2019 men det är klart glädjande att vi nu för andra året i rad ser en positiv trend.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.