Veckans värsta
Glock 17

Krävs inget geni för att klara upp stölden

Av Börje R P Carlsson 2019-11-23

Jag läser med förvåning om stulna vapen på Rosenbad och att det första vapnet stals redan för 8–9 månader sedan. Här har Securitas tydligen legat på dessa uppgifter och först när antalet stulna vapen uppgår till ett halvdussin anmäls detta.

   Detta är anmärkningsvärt och alldeles för djävligt och nu måste det väl vara dags att lyfta upp frågan om ansvar. En fråga som alltför lätt sopas under mattan.

   Vem har godkänt denna förvaring och vem har haft tillsynen? Har beslutet om denna vapenförvaring godkänts av Rps (Rikspolisstyrelsen) vapenhanterare?

   Rps har en grupp vapengranskare, eller hade i alla fall år 2009. Dessa for land och rike kring och klagade på det mesta. Eskilstunapolisen hade ett museum helt byggt i armerad betong. En larmad ståldörr med både nyckel och kodlås dit bara jag hade tillträde.

   I museet förvarades ett antal vapen. Oftast äldre och skadade som trots allt var tillståndspliktiga. Varje vapen satt fast på olika fundament och varje vapen var precis som lokalen larmad. Lokalen var belägen två våningar under markplan i ett dygnetrunt-bevakat och larmat polishus.

   Denna förvaring var inte tillräckligt säker och Rps vapengranskare dömde ut förvaringen. När jag frågade om hur vapen skulle kunna förvaras säkrare eftersom jag ansåg att vapnen var säkrare förvarade än hos de flesta av Rps godkända vapenhandlarna fick jag bara till svar att ”vapnen ska bort eftersom förvaringen inte är trygg”.

   Men här i Rosenbad har förvaringen tydligen medgett att hämta vapen kanske vid sex tillfällen utan att varken larm utlösts eller att svinnet upptäckts men det är klart. Förvaringen har väl ansetts säker och dessutom var man ju tvungen att kvittera de vapen man hämtade. Kanske tjuven har följt Rps anvisningar och kvitterat vapnen?

   Denna stöld kräver nog inget geni för att klaras ut och med tanke på alla de lagskärpningar som skett när det handlar om vapen måste dessa stölder klaras upp. Allt annat vore en skam.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.