Veckans värsta
Foto Hasse Holmberg / TT

Sverigedemokraten Kent Ekeroth vill stämpla barn som brottslingar

Av Åsa Hägglöf 2020-02-08

Jag brister i kunskap om någon skulle fråga mig om teknikens olika under. I första hand för att det för min del är ett ointressant ämne. Men också för att jag är oförstående inför det mesta som har med teknik att göra. Därmed väljer jag att inte ge mig in i en diskussion i sagda tema. Jag skulle mycket enkelt bli motbevisad i mina obildade argument, och dessutom utmåla mig själv som riktigt dum och ointelligent.

   Kent Ekeroth (SD) är inte lika noga med att inte verka aningslös, innan han låter den ena okunniga grodan efter den andra hoppa ur munnen.

   I veckan skrev han på hatsajten Samnytt, tidigare Avpixlat, om behovet av att införa en ny åldersgradering på barn. Uppenbarligen så handlar klassificeringen bara om barn som begått brott.

Ekeroth vill dela in barnen enligt den här skalan:

Barn: 0-11 år
Ungdom: 12-17 år
Vuxen: 18 och framåt

   Ekeroth vill alltså att en 12-åring som begår ett brott ska kunna dömas i domstol.

   Jag tolkar det som att en 12-åring som sköter sig får kallas barn, men en 12-åring som begår brott bör ses som vuxen. Vad inte Kent Ekeroth verkar ha någon som helst vetskap om är att en 12-åring alltid är en 12-åring, oavsett vilka misstag de gör eller inte gör på sin väg till vuxenvärlden.

   Vad Ekeroth borde ha gjort innan han delar in barn kollektivt, är att studera barns utveckling både fysiskt och psykiskt. Är en 12-åring mentalt mogen att förstå konsekvenserna av ett utfört brott? Vad ligger bakom en 12-årings eventuella destruktiva leverne?

   Jay N. Giedd, MD är en praktiserande barnpsykiater, adjungerad professor vid John Hopkins Bloomberg School of Public Health (Inst. För familje- och reproduktionsmedicin) och chef för avdelningen av hjärnavbildning vid barnpsykiatriska grenen vid National Institute of Mental Health.

   Sedan 1991 har han genomfört en storskalig longitudinell studie som kombinerar hjärnavbildning, genetik och psykologiska / beteendemässiga bedömningar för att utforska vägen, mekanismerna och påverkan på hjärnans utveckling.

   Resultatet går att läsa mer om i denna artikel från 2007 i Svenska Dagbladet, Hjärnan fullvuxen först vid 25.

   Där står bland annat:

”Ett av de viktigaste fynden var hur sent delarna i pannloben mognar. Det är den delen som gör oss civiliserade och skiljer oss från djuren.”

”När tonåringar sitter ner och besvarar frågeformulär om risker är de hur kloka som helst, men i en situation då känslorna tar över vinner dessa över det långsiktiga tänkandet. Det handlar inte om att de inte kan tänka logiskt utan just att beslutsfattandet framför allt är känsloladdat och fattas med hjälp av andra delar i hjärnan än en vuxen skulle ha gjort.”

”Det är området i pannloben, ”hjärnans beslutsfattarcentrum”, som blir klart allra sist. Detta innebär att förmågor som framtidsplanering, förmågan till överblick och att sålla intryck och riskbedömning inte är utvecklade hos tonåringarna.”

   Kenth Ekeroth skulle alltså ha läst på innan han skrev sin artikel som lyser av inkompetens. Ekeroth verkar också ha svårt för kontinuitet.

   I Aftonbladet skrev Anders Lindberg, som är politisk chefredaktör, om barn som blivit utsatta för rån. Han skrev om en 18-åring som rånades på Eskilsvägen nära Söderbymalmsskolan och Fredrika Bremer-gymnasiet i centrala Haninge, samt om en 16-årig pojke, som senare på dagen hade råkat ut för samma sak några hundra meter bort längs samma väg. Artikelns rubrik var: De rånade barnen förlåter oss aldrig.

   Anders Lindberg twittrade om sin artikel. Kenth Ekeroth var kvick att svara på tweeten. Han skrev:

”Säger han som är medansvarig för att ha släppt in de som rånar barnen”

   Här kunde alltså en 16-åring och en 18-åring bli kallade barn, fast de enligt hans personliga skala är ”ungdom” och ”vuxen”.

   Ekeroth visar med makaber skärpa att detta handlar om etnicitet och inget annat. Jag behöver inte ens läsa mellan raderna.
Ekeroth anser att barn ska kunna dömas i domstol från 12 års ålder, uteslutande för att han inbillar sig att samtliga brottsutövare är av annan nationalitet.

   Det måste vara tydligt för alla, så också anhängarna, när offren som är 16 respektive 18 år gamla, här kan omnämnas som barn.

   Kent Ekeroth tycks hysa stark motvilja mot just barn. Eller snarare de barn som inte ser ut som eller är svensk, utifrån SD:s mått mätt. Han gjorde ju bland annat narr av de utlandsfödda barnen och ungdomarna som förolyckades i den väl kända flygplanskraschen i Iran i början på januari.

   Detta med att dela in barn i olika åldrar är något Ekeroth övervägde att lämna in som förslag till riksdagen men aldrig hann, innan han fick avsäga sig sina uppdrag som rättspolitisk talesperson för SD.

   Kanske något för väljarna att fundera över? Kommer SD få något att säga till om, så kan våra minderåriga barn råka riktigt illa ut. För i rimlighetens namn kan inte Ekeroth göra ett tillägg som lyder: ”Med undantag för barn med svensk etnicitet”.

   Vad SD också måste ta med i beräkning, är att påföljden av ett sådant förslag genererar i att flera andra lagar måste ändras från grunden.

   För att vara krass så krävs det, om liknande motioner får gehör i riksdagen, att vi måste avskaffa flera av punkterna från FN:s barnkonvention. Barns rättigheter kommer alltså sluta gälla.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Åsa Hägglöf är i grunden utbildad barnskötare. Arbetar på ett gruppboende inom LSS. Hon är väl insatt i asylpolitik och migrationsfrågor som hon engagerat sig i under snart 30 år. Vid sidan av sitt arbete jobbar hon ideellt med asylärenden, i första hand gällande ensamkommande.
Åsa är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.