Veckans polischef
Carin Götblad Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Carin Götblads brist på redovisningar

Av Börje R P Carlsson 2020-02-15

Jag brukar hävda att sanningen alltid kommer ifatt. När jag läser att Carin Götblad riskerar en varning för att ha slarvat med redovisningen tycks min devis bli sannspådd. Trots det blir jag lite oroad eftersom denna polischef har gjort så många och så grova övertramp utan att ha fått stå till svars så jag fruktar att även detta rinner av henne.

     Hennes mest blamerade gärning var när hon ljög vid en rättegång i Högsta domstolen om ett knarkmål på Gotland. Här förekom åtgärder som var högst olagliga men Götblad ljög sig fri och sedan har hennes snedtramp kommit med jämna mellanrum.

För att förbättra sin image anlitade hon, på sin arbetsgivares bekostnad, en av Sveriges dyraste reklamfirmor för att förbättra sin solkighet.

Nu har hon återigen slarvat med olika redovisningar. Visserligen inte med så stora belopp men den som vanemässigt slarvar och fuskar borde nog ha mindre utrymme för olika manövrar.

Hon har slarvat med redovisning av resekostnader och med skattepliktiga förmåner. Hon har inte heller följt de riktlinjer som arbetsgivaren utfärdat utan låtit sina kostnader godkännas av underställd personal som hon har tummen i ögat på.

Polismyndigheten skriver att Götblad haft ”systematisk felaktig hantering som haft sin grund i att Götblad har varit okunnig om regelverket på området”. Om de nu medger vad jag påtalat många gånger, att Götblad är okunnig, varför sitter hon kvar med sin höga lön.

Götblad har tidigare utretts för liknande ärenden – då handlade det om 23 taxikvitton som inte redovisats på ett korrekt sätt. Då, 2017, påmindes Götblad om att vara noggrann och också ange skälen till sina utlägg. Inte heller då avkrävdes något ansvar.

Vi medborgare kommer nog aldrig att få uppleva att högavlönade tjänstemän inom polisen får ta sitt ansvar. Det ansvar för vilket de har sin höga lön.

Det skriftliga svar som Götblad presenterar är allmängiltigt och giltigt för alla hennes blamager:

”Åklagarmyndigheten har lagt ner ärendet. Det fanns inga oegentligheter dock en viss oordning på administrativa rutiner vilket är åtgärdat. I övrigt har jag inget att tillägga utan ärendet får ha sin gång.”

 Att särskilda åklagarkammaren har lagt ner ärendet betyder egentligen ingenting eftersom denna kammare har för vana att sila mygg och svälja kameler.

Återigen kan man se ett behov av att en helt fristående organisation utreder poliser och andra höga tjänstemän. Internutredningar duger inte och blir inte trovärdiga.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.