Veckans värsta
Donald Trump. Foto: Patrick Semansky AP/TT

Diktaturers ordning och Sverigedemokraternas

Av Hans Westerlund 2020-02-22

Om du frågar dig ifall Trump skulle tacka nej till att vara president på livstid, vad tror du han skulle svara? Om han kunde avskaffa kongressen eller utse dess ledamöter? Skulle han säga nej? Om han skulle kunna införa förhandsgranskning av CNN eller andra nyhetsmedia han inte gillar? Hur skulle han reagera? Hade han velat kunna utse sin efterträdare? Ge presidentämbetet i arv?

Det är frågor man kan ställa, för att undersöka en ledares syn på demokrati och diktatur. Och den synen är viktig, mycket viktig. Det är stor skillnad på en ledare, som ser demokrati som ett hinder, och en som ser demokrati som något värdefullt.

Kritiserar du en diktator, så riskerar du att gripas av polisen, dömas av en domstol och hamna i fängelse. Om du nu inte bara försvinner. I en diktatur är det olagligt att framföra kritik mot ledningen, att tycka något annorlunda eller ens visa på ledningens brister och fel. Olagligt.

Det är ett tankesätt, som skiljer sig fundamentalt från tankesättet i en demokrati. En demokratisk politiker, som tycker att någon kritik är felaktig, svarar från talarstolen, med ett pressmeddelande eller i en debattartikel. Man kommer inte på tanken att blanda in polisen. Inte ens om den som framfört kritiken är en statlig tjänsteman.

En diktatur är alltid snarstucken och känslig, rädd för förräderi och svek. Den kräver lojalitet och lydnad. Den vill veta vem som sagt vad, vem den kan lita på och vem den ska eliminera. För diktaturen är sanningen inget självändamål, den är ett verktyg, ett maktinstrument. Och som med alla maktinstrument, vill den ha total kontroll över sanningen.

Så vad säger det om Sverigedemokraternas syn på demokratin, när man polisanmäler en museitjänsteman för en misshaglig utställning? Vad säger det när man vill granska 18 månaders mejlkorrespondens för att hitta tecken på konspiration?

Komikerns, gycklarens och satirikerns roll är att visa på att kungen är naken, att påminna de med makt och ära om deras dödlighet, så för en demokratisk politiker, kan satiren svida, men man accepterar den.

Man håller masken och skrattar med, även om kinderna hettar när pikarna träffar sina mål, för man vet att man inte är perfekt. Men diktatorn accepterar inte några pikar. I en diktatur finns ingen satir.

Då är det intressant, att man inom SD vill lyfta frågan om att förbjuda politisk satir. Man tycker inte om när P3 gjort satir om dem. Man gillar inte pikar. Inte alls.

Den frihet som finns i en diktatur, är en frihet som finns på nåder. Den är sprungen ur diktatorns goda vilja, men den ges under ansvar. Den får inte användas för att kritisera eller ifrågasätta. All kritik mot diktatorn är grundlös, ondskefull och ett missbruk av friheten. Genom att kritisera ledaren visar man att man inte mogen ansvaret att förvalta sin frihet.

Och nu anser SD i Hörby, att en anmälan av facket till arbetsmiljöverket angående situationen på kommunkontoret är ”ett missbruk av den frihet som intresseorganisationer fått av svenska folket till att förvalta med ansvar. Egentligen är det ett angrepp på folkstyret”.

Man kan tycka att det ligger i  fackföreningarnas roll att kritisera sina arbetsgivare, men så är det inte för SD. Åtminstone inte när SD sitter vid makten, för då är SD folkstyret och kritik mot SD är en angrepp mot folkstyret.

En diktator följer inte lagen, en diktator skapar lagen. Det finns bara en källa till makt och rätt. I en demokrati, däremot, finns ett system av balanserande grupper. Ingen är allsmäktig. Olika grupper ska begränsa och kontrollera varandra, för att det inte ska bli obalans i makten. För att det inte ska bli diktatur. Bland SD verkar insikten om detta inte vara särskilt djupgående. Man kan fråga sig varför.

 

Av Hans Westerlund
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Hans Westerlund arbetar sedan drygt tio år som personligt ombud, där han stöttar personer med psykisk ohälsa i kontakten med myndigheter och vård. Tidigare har han arbetat inom Kriminalvården och Försäkringskassan. Han har ett långvarigt intresse för samhällsfrågor och med en utbildningsbakgrund inom både socialantropologi och psykologi, tycker han det är viktigt att kunna ha många olika perspektiv.
Hans är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.