Veckans bästa
Jimmie Åkesson

Högerpopulisterna har tappat rösten

Av Andreas Magnusson 2020-03-28

Det blev väldigt tyst. Kanske befinner sig hela den högerpopulistiska opinionsbildarflocken på bibliotek för att låna böcker av Katerina Janouch och Björn Ranelid, eller så har den pågående riktiga samhällskrisen fått dem att inse att allt de hade att säga var platt, tomt och oviktigt. En påhittad kris tappar liksom i betydelse när en riktig dyker upp.

En småflinande Jimmie Åkesson tog för mindre än en månad sedan en flygplansselfie innan planet lyfte för att landa i flygbladens förlovade land. Många påpekade att han på Instagrambilden liknade Hemlige Arne från det legendariska barnprogrammet med Trazan och Barnane.

Hemlige Arne var klurig. Han lurade syrran på jordgubbar och var allmänt småtokig. Totalt opålitlig. Jimmie Åkessons omvända reklamkampanj var helt i Hemlige Arnes anda.

Och så var det Joakim Lamotte som rustade sig för militär strid i ett direktsänt TV-program med skyddsväst utanpå kläderna. Han ville liksom få oss att tro att Trollhättan var det nya Kabul.

Och så var det lokala SD-politiker som ställde sig på ödsliga platser som om de var försvarsspelare i ett fotbollslag och väntade på en hårt skruvad frispark. Eller dörrvakter redo att stoppa varje 17-åring med falsklegg.

Men vad hände sen? Den skrattande Jimmie Åkesson simmade ut ur bild och Joakim Lamotte har möjligen fått på sig munkorg istället för skyddsväst.

Tyst är det i alla fall från alla som ropade högt om invandring och brottslighet och hur det var kris, krig och katastrof i Sverige.

När katastrofen dök upp på riktigt gick det liksom inte längre att hävda att det hade varit katastrof innan. Det blev så hopplöst genomskinligt.

De lokala SD-politikerna gick inte man ur huse för att stoppa coronaviruset med flygblad och korslagda armar. Kanske förstår till och med Sverigedemokrater hur omöjligt det är.

Nog för att Jimmie Åkesson gör sina små försök att få taltid. Han vill stänga skolorna lite snabbare än experterna på Folkhälsomyndigheten. Hans egna beräkningar som amatörepedemiolog visar att lite mer action är att föredra framför metodiskt arbete av landets ledande experter baserat på de senaste forskningsresultaten.

Ebba Busch  – minns ni henne? Hon är partiledare för ett parti som enligt den senaste opinionsundersökningen snart är tillbaka på folkölsnivå i väljarstöd. Hon har också haft lite svårt att hitta orden.

Sverige befann ju sig i en fruktansvärd situation. Den var så illa att alla kraftåtgärder som fanns behövdes sättas in. I princip all brottslighet var, enligt Ebba, på en ”all time high”- till och med bostadsinbrotten som enligt statistiken egentligen var färre än någonsin. Fakta stod liksom inte i vägen för Ebba Busch dystopiska diktande.

Det var, enligt henne, så illa i det här landet att allt annat än arbete mot gängkriminalitet och festfixaren Michael Bindefeldts 50-årsfest i Israel var tvunget att stå åt sidan.

Men nu då? Hon gjorde en kortfilm där hon visade hur man tvättar händerna (även om hon slarvade lite med att torka sig) och så hävdade hon att Folkhälsomyndigheten var otydlig.

Otydligheten berodde på att Folkhälsomyndigheten har sagt att de inte använder flockimmunitet som strategi för att bekämpa viruset, att högsta prioritet är att hålla viruset borta från riskgrupperna. Samtidigt hade Anders Tegnell i en intervju i Agenda sagt att viruset kan stoppas på två sätt: Antingen genom vaccinering eller flockimmunitet.

Det är svårt att veta om Ebba Busch på riktigt har så svårt att förstå att hon inte inser att det ena handlar om strategi och att det andra är ett vetenskapligt faktum, men jag som presterade medelmåttigt på intelligenstestet vid mönstringen och hundratusentals andra normalbegåvade svenskar hade inga problem att förstå det här.

Ebba Busch huvudsakliga kritik av Folkhälsomyndigheten är alltså att hon själv inte begriper självklarheter.

För mig som gymnasielärare påminner det om eleven som är arg på läraren för att provfrågorna var för svåra. Tegnells svar till henne påminde mig också om hur mina kloka kollegor hanterar sådana situationer. Lugnt, sakligt och pedagogiskt. Lågaffektivt bemötande.

Högerpopulismen behöver två saker för att nå framgång. Den behöver övertyga oss om att det är katastrof i landet och att den behöver övertyga oss om att katastrofen beror på invandringen.

Problemet med Coronaviruset är att det inte på något sätt går att härleda problemet till invandring och då har högerpopulisterna inte längre något att komma med. Verktygslådan är tom. Åtgärdsförslagen saknas.

En sak vi kan använda Jimmie Åkesson till är, vilket Östersunds-Postens Stefan Nolervik föreslog, att dela ut flygblad till skidturister. Kom inte hit!

Lamotte skulle kunna spela in små selfiefilmer där han är upprörd över människor som inte håller det sociala avståndet. ”Jag är så jävla förbannad…”

Fast de är kanske inte intresserade av att få det här landet att fungera optimalt. Kanske är det bara makt och swishpengar som hägrar. Kan det verkligen vara så enkelt?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.