Veckans mest förvirrade
Donald Trump. Foto Alex Brandon AP/TT

”En kolerisk och omdömeslös tokfan”

Av Börje R P Carlsson 2020-04-18

För varje dag som går utvecklas USA:s enmansteater. Den går från klarhet till klarhet och huvudrollsinnehavaren utvecklas till en allt mer kolerisk och omdömeslös tokfan som trots allt är ganska underhållande. I början av hans karriär, som startade den 20 jan 2017 eller för 1 181 dagar sedan, var man lite orolig över hur denna dårfink skulle kunna styra världens rikaste och mäktigaste land.

Den oron har nu i viss mån släppt för varefter hans enmansteater utvecklas tycks allt färre amerikaner bry sig om vad han säger och tycks se honom som en underhållande parentes vars slutföreställning närmar sig med stormsteg.

Några stående inslag i Trumps show var de offentliga utskällningar av reportrar och vissa massmedia. Här finns inga gränser för hur oförskämt en president kunde agera. I början blev man lite ställd och började tro att Trump hade en tvillingbror för man trodde inte att en person kunde vara så oförskämd. Lite skämdes man för USA:s räkning som tillät en minoritetstillsatt president blamera och skämma ut amerikansk politik och politiker.

Ett annat stående inslag var när Trump tog heder och ära av både politiska motståndare och medlöpare vars attityd inte passade Trump. Under dessa 1 181 dagar har Trump sparkat 65 procent av sina närmaste medarbetare, vilket betyder att var tredje vecka har någon varit misshaglig och fått sparken.

Men varefter tiden gick vande man sig vid hans idiotiska uppträdande och inga Trump-utspel förvånade längre.

När Trump första gången hörde talas om Corona var han omedelbart på det klara med att Corona var ett demokratiskt påfund för att misskreditera honom inför omvalet. Fortfarande har han inte förstått att demokraternas bästa medhjälpare för att misskreditera president Trump är Donald J Trump.

Nu har Trump fått klart för sig att Corona är något konkret som drabbar både republikaner och demokrater, svarta och vita eller andra oavsett nationalitet, då reser han hela sin garnison av munväder mot WHO och Kina och beskyller dessa för sina tillkortakommanden.

Hur han har tid att vara president är förvånansvärt med tanke på den tid han lägger ner på att mobilisera sina personliga vendettor mot allehanda skitsaker som en amerikansk president borde stå över. Men ju mindre tid han spiller på presidentverksamheten desto bättre är det för Amerika och övriga världen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.