Veckans blåsning
Joakim Lamotte. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Lamotte ber om pengar – behövs de verkligen?

Av Andreas Magnusson 2020-04-25

Joakim Lamotte har haft en tuff start på året. Utskrattad för att han hade blandat ihop en TV-studio i Trollhättan med en aktiv krigszon. Därefter utbränd. Till råga på allt har flera personer som har delat hans texter fällts för förtal. Nu har stämningsansökan lämnats in mot Lamotte själv. Igår, när det som av en händelse var lönefredag, passade Lamotte på att ta upp saken och vädja om donationer. Men behövs pengarna verkligen?

Lamotte har en smart affärsidé. Jag har gjort en detaljerad granskning av vad den går ut på i den här artikeln: Ett år med Joakim Lamotte

Lite kortfattat kan man säga att ungefär 6% av det han skriver kan räknas som journalistik (och då med en generös definition av begreppet). 70% av det han skriver om handlar huvudsakligen om honom själv.

Nästan 60% av dessa inlägg handlar i sin tur om att hänga ut eller kritisera människor som har kritiserat Joakim Lamotte. I nästan alla inlägg ber han om pengar. Oftast i själva inlägget och därefter upprepade gånger i kommentarsfältet.

Förutom den egna sidan med ungefär 200 000 följare är han en av de flitigaste skribenterna i Facebookgruppen ”Vi som står upp för Joakim Lamotte”. Denna sida har drygt 20 000 medlemmar. Det brukar sägas att man ska stå upp för sig själv och det gör verkligen Lamotte.

Han är lagets samtliga fotbollsspelare och hejaklacksledaren i ett. Han är huset och alla rum och tavlorna på väggarna som föreställer honom själv. Han är den som angriper och den som upprörs över att vara angripen.

Joakim Lamotte är ett självspelande piano och tyvärr också en näthatsgenerator. Det räcker att gå in och följa diskussionstrådarna på Lamottes Facebooksida så förstår man vilka obehagliga och rent av farliga krafter som sätts i rörelse.

Varje gång jag skriver om Lamotte får jag till exempel räkna med massvis av hotfulla mejl och aggressiva meddelanden. Lamottes fotsoldater är inte rädda för att springa rakt ut i minfälten med plastnyckeln till paradiset om halsen. Därför ramlar de gärna in på Paragrafs Facebooksida också. Till skillnad från Lamotte modererar vi dock vår sida.

Nu har föreningen Näthatgranskarens projketledare Tomas Åbergs stämningsansökan mot Lamotte kommit in till Tingsrätten. Det är inte föreningen som stämmer Lamotte för förtal utan Åberg personligen.

I lönefredagsinlägget skriver Joakim Lamotte på sin Facebooksida om det stundande förtalsmålet. Han skriver där bland annat följande:

”Vid rättegången kommer allt jag grävt fram om Tomas Åberg att bli allmän handling, vilket sannolikt resulterar i att även andra inser att det är dags att granska ”Näthatsgranskaren”.”

Därefter ber han, föga förvånande, om pengar via Swish:

”Men eftersom detta är ett enskilt åtal måste jag betala advokater och jurister själv, vilket kommer att bli dyrt. I slutändan handlar detta om yttrandefrihet och rätten till att bedriva oberoende journalistik, och därför ber jag nu om stöd mer än någonsin tidigare.”

Det Lamotte missar att nämna är att den som vinner ett mål inte behöver bekosta några rättegångskostnader. Han behöver inte betala någonting alls om det inte är så att han faktiskt har utsatt Tomas Åberg för förtal.

Han missar också att nämna att Medborgerlig samlings partiledare Ilian Sadé som är jurist, har erbjudit sig att gratis hjälpa alla som stäms för förtal efter att ha delat Lamottes texter. Lamotte har själv skrivit om det här i en av de få texter under 2019 som bara indirekt handlade om honom själv.

Lamotte har alltså redan tillgång till gratis juridisk hjälp. Han har redan stora intäkter via Swish och han tror sig vinna målet. Ändå ber han om pengar för att kunna vinna målet. Varför gör han egentligen det tror ni?

Alldeles oavsett börjar kulorna rulla in. Här följer ett axplock av kommentarerna på Lamottes Facebooksida:

”Jag är fattigpensionär och har nyligen fått hjälp av döttrarna att ordna swish! Sänder en liten slant.” skriver Amalia.

”Jag har aldrig stöttat dig förut ekonomiskt, men när du nu är i kamp med en av sossemaffian utsänd lakej med statligt stöd i ryggen så bidrar jag med nöje till att krossa honom”, skriver Adam.

”Swishat! Ge den jäveln vad han tål!” skriver Mikael.

”Jag har 400 kr kvar till lön, du får hälften”, skriver Stefan.

”Har swishat 3000kr”, skriver Mankku.

”200 från mig”, skriver Martin.

”Jag backar dig till 100% Har delat och swishat 500 kr”, skriver Jörgen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.