Veckans sanningar...
George Soros. Foto Francois Mori AP/TT

Alla dessa ”sanningar”

Av Börje R P Carlsson 2020-05-23

För många år sedan när datorer i allt större utsträckning började bli var mans egendom hörde jag en person uttrycka sig lite vanvördigt om detta nya, som jag själv anammat utan eftertanke. Personen hävdade att den allmänna datoriseringen med tillgång till ett världsomspännande nät skulle kunna bli mänsklighetens undergång.

Jag sa genast emot honom och hävdade att det tvärtom skulle binda ihop världen och förbrödra människorna. Diskussionen ändade i en tvist om vad som egentligen avsågs med mänskligheten. Han avsåg med sitt yttrande medmänsklighet medan min utgångspunkt avsåg det mänskliga livet och mänskligheten över huvud taget.

När internet nu finns i vartenda hem, på varenda dator och varenda telefon börjar jag hålla med min antagonist, för inget har blivit som jag trott.

Idag kan varenda människa lägga ut sina ”sanningar” och sina påståenden på nätet. Idag kan olika grupperingar bildas och skapa sina sanningar på nätet. Inga lögner är för små eller för stora.

Allt kan läggas upp och sekundsnabbt nå över hela världen. Här sprids osanningar, illgärningar och budskap långt snabbare är den mest osannolika pandemi.

Detta har inte bara människor på gräsrotsnivå upptäckt utan världsledare har framförallt upptäckt hur de kan sprida sina sanningar, förvränga sina motståndare och skapa situationer som liknar det som skapades under Hitler-epoken.

Men det går att göra mycket snabbare, mycket elegantare och mycket effektivare på nätet. Varje osanning, hur grov den än är, kan anammas av kända människor, vetenskapsmän och statsmän som borde vetat bättre men som låter sin svarta ideologi styra över förnuftet. Det finns alltid någon kändis eller namnkunnig som för några Judas-slantar lånar ut sitt namn.

Efter andra världskrigets slut när nazisternas illgärningar avslöjades förfasades hela världen och alla var överens om att vad som hänt aldrig får hända igen. Judeutrotningen var så fasansfull att det i alla läger väckte aversion och ”aldrig igen” hördes allt oftare.

Men sedan kom datorer och internet och genast började olika grupperingar sprida sina propåer och idéer. ”Aldrig igen” försvann allt längre bort och varefter ögonvittnen från judeutrotningen dog ut blev tonen allt råare. Slutligen tycks det som om jude-utrotningen aldrig har hänt trots att det fortfarande finns många bevis om detta. Bevis som ett efter ett förstörs eller förvandlas.

Högerextremister och vänsterextremister konfronterades allt oftare och ett antal presidenter anammade de nya tongångarna. President Trump blev vald, dock inte av en amerikansk majoritet, genom sitt budskap att göra USA great again. Med mindre bokstäver sa han egentligen, ”göra USA vitt igen”.

För att kunna konkretisera sin motståndare skapade han en girig, omänsklig och livsfarlig figur men en oerhörd rikedom, vid namn George Soros. Men George Soros är ingen påhittad figur. Dock är hans hemska egenskaper påhittade. Denne Soros blir nu användbar för många ledande statsmän när de ska försöka peka ut en konkret, illasinnad och ond människa.

George Soros används av Trump, av Brexitförespråkare, av Orban i Ungern, av italiens vice statschef och av Erdogan för att konkretisera vad de anser vara deras största hot mot respektive länder.

Vitrysslands starke man Alexandr Lukasjenko har ett universalmedel mot den pågående pandemin och kanske den kan förklara varför Finland har så få fall av Covid-19? Enligt Lukasjenko biter bastubad och vodka mot Coronaviruset. Trots det har han nu måst krypa till korset och medge att medicinen mest har biverkningar som fylla och värmeslag.

Inget har väl som coronaviruset och de mest felvaggade statsmännen världen över skapat olika sanningar som förr eller senare kommer ifatt dem. Och värst av alla dessa statsmän är som vanligt Donald Trump.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.