Veckans eftertanke
Anders Tegnell. Foto Peter Kadhammar

Ibland är en öl inte bara en öl

Av Andreas Magnusson 2020-06-20

Jag gillar verkligen den där bilden av Anders Tegnell på en uteservering på Stureplan med en stor stark och en framdragen lap top. Det enda som möjligen hade imponerat mer hade varit om han hade beställt in en sådan där gigantisk stövel med öl och en Jäger för att göra en U-båt.

Tegnell har blivit symbol för den svenska modellen. Rationell, lågmäld, sansad, pedagogisk och samtidigt mänsklig. Han personifierar den vanliga svenska medelklasspappan.

Han cyklar till presskonferenser i seglarskor och skinnjacka men utan hjälm (någonstans drar vi ändå gränsen). Tar aldrig till några kraftord. Är ”avvaktande positiv”, känner ”en viss oro” tycker att ”vi behöver analysera det här vidare”. När människor blir arga på honom rinner det av honom som Lundinolja från Carl Bildt.

För många har Anders Tegnell kommit att bli synonym med Folkhälsomyndigheten. En del av de mest enfaldiga (ja jag tänker på Jimmie Åkesson) tycker att han borde avgå trots att vanliga tjänstemän inte avgår. De slutar eller får sparken och det är inte politiker som avgör vem som ska få sluta. I en demokratisk rättsstat alltså.

I många länder har politiker passat på att använda Coronan för att vässa sina opinionssiffror genom att visa handlingskraft. De har då beslutat om nedstängning av skolor trots att det saknas vetenskapligt stöd, de har försatt landet i total lock down trots att smittspridningen bara kommer att blossa upp igen när landet öppnas upp, de har beordrat klorinbesprutade gator trots att det helt och hållet saknar effekt.

I Sverige har Regeringen litat fullt ut på sin Folkhälsomyndighet och det är rimligt. Experter på smittspridning kan mer om smittspridning än politiker.

Ändå tycker sig en del veta bättre. Ta Ebba Busch som exempel. Hon gick nyligen ut och anklagade statsministern för mord. Problemet med det där var bara att när besluten väl togs om Sveriges förhållningssätt i pandemin hade hon inga invändningar alls. Invändningarna kom först när hon såg att det fanns möjligt väljarstöd att vinna på att vara efterklok.

Den tecknade serien Southpark har många gånger varit före sin tid. I ett avsnitt från 2010 framträder Captain Hindsight och när man ser det idag känns det som att någon gjort ett tecknat inslag av Ebba Busch. https://www.youtube.com/watch?v=gdbjw27QPJQ

Captain Hindsight är en superhjälte som kallas in i katastrofsituationer. Istället för att lösa problemen berättar han vad som skulle ha gjorts för länge sedan. ”Ni skulle ha byggt brandstegar där”, ”det där huset borde aldrig ha byggts”.

Det är lätt att vara efterklok men ingen behöver någon som löser quizet efter att svaren har presenterats och sedan raljerar över att de andra svarade fel.

Jag hör till dem som tycker att Tegnell och andra kan få unna sig en öl på en uteservering, som tycker att Sverige har gjort rätt i att lyssna mer på experter än på hobbytyckare, opinionsvindar och löpsedelsrubriker. Jag hör också till dem som tror mer på att vädja till människors förnuft än att spärra in, hota och bestraffa alla som gör fel.

Men det här är problemet: När Folkhälsomyndigheten föreslår studentavslutningar trots att de i praktiken är ogenomförbara utan smittorisk och samtidigt berättar att gymnasieskolorna ska öppna igen i höst så sänder de ut en signal om att faran är över.

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bokar julbord för 250 anställda i december trots att vi året ut har en begränsning på maximalt 50 personer samlade så sänder de ut en signal om att faran är över.

När Folkhälsomyndigheten lagom till semestern växlar ner från dagliga presskonferenser till att bara hålla presskonferens två gånger i veckan så signalerar de att faran är över.

I det sammanhanget blir till och med Tegnells öl på Stureplan en sådan signal. Jag är orolig att svenska myndigheter på riktigt saknar insikt om grundläggande psykologi.

Uteserveringarna kryllar av människor, studenterna kramar varandra, i butikerna tittar man med förvåning på människor som ryggar undan och försöker hålla avstånd. Arbetsgivare tycker att möten nog måste hållas på plats igen. Människor åker kollektivt även när de inte måste.

Den svenska modellen bygger på stor individuell frihet och stort ansvar. Det är individernas plikt att ta detta ansvar, men bara blåögda myndighetsansvariga förnekar sin egen roll som förebilder och agendasättare.

Lättnader i restriktioner behöver kompletteras med åtstramningar. Tidpunkten för olika rekommendationer behöver anpassas inte bara efter vad som är rätt tidpunkt för rekommendationen i fråga utan också för de eventuella snöbollseffekter som kan uppstå.

De svenska myndigheterna har tyvärr blivit lite som den där avslappnade farsan som köper ut ett flak öl åt tonårssonen och hans kompisar och säger åt dem att inte dricka för mycket.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.