Veckans dåliga minne

Läget i tillvaron

Av Carin Åberg 2020-07-25

Allt oftare blir jag bara förundrad. Finns det ett historiemedvetande, eller rättare sagt – vet någon något om vad som hände igår? I förrgår? Vad som faktiskt är bestämt? Vilka regler och avtal som faktiskt sanktionerats av regeringar och riksdag? Som vi väl måste underordna oss. Vad vi än tycker. Finns det ett minne?

I Danmark får regeringen backa från löftet att frånta ”kriminella” deras medborgerskap. Strider mot Europakonventionen. Oj, visste inte löftesgivarna det? Då borde de läsa på innan de lovar vitt och brett.

I efterdyningarna av euforin när IS besegrats i Syrien utbröt diskussionen om huruvida ”IS-krigare” skulle kunna berövas sina medborgarskap. Ifall kvinnor med barn skulle få återvända till de länder där de var medborgare.

Men snälla! Återigen samma gammeltestamentliga hämdbegär. ”Det de gjorde är förfärligt, låt oss straffa vem-som-helst-som-har-med-saken-att-göra” – då mår ju ”vi” bättre, eller hur? Öga för öga, tand för tand. Då har vi gjort vårt.

(”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen” Joh 8:1-11)

Jag baxnar! Visst, de som for till Syrien för att kämpa för IS får stå för sina val. Men de ska inte straffas eller berövas sina medborgarskap, sina medborgerliga rättigheter – kollektivt, som en utpekad grupp.

På vilken grund? Låt var och en skärskådas – kan brott beläggas, åtala, annars inte. Svårare än så är det inte. Varför ska någon berövas sina rättigheter, ifrågasättas för vad man tror på?

De frivilliga i spanska inbördeskriget (1936-1939) eller – ”Finlands sak var vår” – i finska vinterkriget (1939- 40) är väl idag närmast hyllade som hjältar. Men deras ideologiska grund var lika giltig som dagens IS-krigare. Vilken är skillnaden? Handlar det om godkänd ideologi? Alltså, jag bara undrar…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är äntligen pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.