Veckans värsta

Utpekade som mördare – får ingen ersättning

Av Börje R P Carlsson 2020-08-01

Justitiekanslern har nu beslutat att de två bröderna i det så kallade Kevinfallet inte ska få någon ersättning för att under ett antal år ha varit utpekade som mördare. Detta kunde ske genom ett taffligt polisarbete. Men någon ersättning kan nu inte utgå eftersom fordran anses preskriberad. Denna tolkning är inte ny men lika förödande varje gång.

Jag har svårt att förstå att en fordrans preskription kan börja räknas när skadan inträffar och inte när skadan är så klarlagd att det finns någon att rikta sin talan mot. Först när denna finns utkristalliserad borde preskriptionen börja löpa.

I Kevinärendet så funderar jag på mot vem bröderna skulle riktat sin fordran innan det klarlagts att de var oskyldiga? Hela Justitiekanslerns resonemang förefaller ogenomtänkt och otidsenligt i synnerhet idag där mord aldrig preskriberas men där den mördades anhörigas krav mot en gärningsman tydligen upphör att gälla redan tio år efter mordet.

I Eskilstuna inträffade i maj månad 1993 ett mord. Detta mord blev inte utrett förrän 2008 då ett blodspår pekade ut en gärningsman. Vid efterföljande rättegångar kom mordet att bli betraktat som dråp och var med detta preskriberat.

Men som sagt, vem som dödade mannen klargjordes och mot honom riktade den mördades åldrige fader sina krav på ersättning för begravning och omkostnader samt ersättning för en förlorad son.

Också här kommer Justitiekanslern fram till att fordran var preskriberad och då uppstår frågan ”hur hålla liv i en fordran när man inte har någon att rikta den emot?”

Att ersätta en människas liv är inte möjligt men att få stå för de kostnader som en mördare orsakat borde vara självklart också efter tio år. Det måste bli en ändring så preskription på en fordran börjar löpa först när det är klarlagts mot vem fordran skall ställas.

Justitiekanslern är nog så snabb att betala ut skadestånd när fel begåtts men att vägra betala ut med motivering ”fordran är preskriberad” är upprörande om det tidigare inte funnits någon att rikta kraven mot.

 

För övrigt observerade jag…

att återigen har ett dödsfall inträffat i samband med ett polisingripande.

Polisen får larm om ett mopedrån. De jagar ifatt mopeden som förs av en man i 35- årsåldern. Mannen stannar frivilligt på polismännens anmaning men vad som därefter händer är höljt i dunkel – men när mannen greps slutade han att andas.

Återigen ett dödsfall där polisen tycks mörka detaljer. Eller rättare sagt det finns inga detaljer, inga uppgifter om vad som inträffat eller ens hur många poliser som var inblandade. Uppgifter säger att mannen bara helt plötsligt slutade att andas. Hmm…

Trots livräddande åtgärder av både polis och ambulanspersonal stod mannens liv inte att rädda. Jag undrar vad som verkligen hände. Det kanske har gått till som det sägs men varför anar jag att hela sanningen inte offentliggjorts?

Nu ska polisen utreda om någon polis gjort sig skyldig till vållande, eller grovt vållande, av annans död. Lite udda om mannen bara slutade att andas utan annans inblandning. Det är ju fortfarande tillåtet för polisen att stanna en mopedist. Nej, här finns något lurt i kulisserna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.