Veckans fegaste

Danska buspojkar tände eld på en bok

Av Andreas Magnusson 2020-09-12

Då har det varit lite danskar här och tänt eld på en bok igen. De har letat upp ett ödsligt torg i Rinkeby, tagit fram mobilkameran, tänt eld på ett exemplar av koranen, åkt därifrån i ilfart och skickat filmen till några svenska högerextrema sidor. Jag kommer att tänka på när man var tio år och slängde smällare i någons brevlåda och kutade iväg.

Finns det en självklar koppling mellan att vara rasist och att vara feg eller är de bara fega ändå? En stolt koranbrännare borde väl ändå leta upp ett rejält befolkat torg, göra ordentliga inbjudningar och få så stor publik som möjligt.

Jag menar, den sortens provocerande konst förtjänar väl en riktig publik? Nu känns det som om de inte tror på sin egen konstform.

Det är i alla fall gyllene tider för de muslimska bokförlag som ger ut koranen. Genom högerextrema människors inköp av böcker att elda upp tjänar de pengar som kan användas för att marknadsföra och sprida Islam till fler människor.

Vid förra koranbränningstillfället passade SD-anhängaren och före detta redaktören för partiorganet Samtiden Jan Sjunnesson på att elda upp sitt eget exemplar av koranen på sin balkong för att stödja andra koranbrännare.

Definitivt Coronavänligt att busa i det egna hemmet men jag antar att grannarna tyckte att det var sådär när han eldade på balkongen.

Det känns förresten lite osvenskt att inte respektera vanliga ordningsregler kan man tycka. Kanske behöver Sjunnesson utbildning i hur man beter sig som lägenhetsinnehavare i Sverige. En del har ju svårare med anpassningen än andra.

Stram kurs. Ja, det danska partiet som gillar att skicka iväg sina buspojkar till bokbränning i svenska förortsområden heter så.

När ett parti heter som om de har spänt upp skinnet i nacken med klädnypor för att rynkorna från 30-talshuden inte ska synas i ansiktet, då vet man att man har att göra med ett gäng fega rasister som låtsas som att de har något mer att komma med än kasta suddgummin på fröken-beteende.

Buspojkarnas syfte är att reta upp muslimer så att de kan få sina fördomar bekräftade.

”Där ser ni hur dumma muslimer är. De blir arga när man eldar upp deras heliga bok!”

Andra saker man kan göra för att reta upp folk är att campa på en golfgreen, kissa i nattvardsvinet i en kyrka, skicka bajs i vadderat kuvert till Stram kurs, pysa ut luften ur däcken på alla Miljöpartisters elcyklar eller kasta pil på en tavla av Jimmie Åkesson.

Men allt sådant är ju så fasligt löjligt och det är ju knappast den som utsätts för provokationen som är löjligast. Eller hur?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.