Veckans lögn
Hanif Bali. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Varför ljuger Hanif Bali om medias agerande?

Av Andreas Magnusson 2020-12-12

Hanif Bali påstod i samband med sin insamling till två brottsoffer att gärningsmännen hade fått gråta ut i media medan ingen hade uppmärksammat brottsoffren. Problemet är att Bali ljuger. Antingen existerar det inga sådana snyftreportage eller så är de närmast omöjliga att hitta.

Jag skrev en text om Hanif Balis nya verksamhet som godhetsapostel och reaktionerna lät inte vänta på sig. Bakgrunden var att Bali drog igång en insamling till stöd för två brottsoffer där han lyckades samla ihop två miljoner kronor.

Dagens Nyheter applåderade på ledarplats. Svenska Dagbladet applåderade på ledarplats. Marcus Oscarsson applåderade på Facebook. Alla var överens: Det här var förbannat bra gjort av Hanif Bali.

Man får vara bra cynisk för att inte kunna se värdet av en politiker som engagerar sig för två brottsoffer. Mig veterligen har heller ingen haft någon invändning mot Balis plötsliga omsorg om sina medmänniskor.

Vi talar trots allt om den Moderata riksdagsmannen som tidigare kallat meningsmotståndare för ”din dumma apa”, ”batikhäxa” och frågat hur många oskulder en persons döda pappa knullar. Det här är ju klart bättre.

Pengar till brottsoffer är lovvärt på flera sätt. Dels är ersättningar till brottsoffer väldigt låga i Sverige och dels sänder man genom sitt agerande en signal om att vi som samhälle ställer upp för de utsatta.

Det är klart att det skaver lite att Balis insamling gällde ett av extremhögerns favoritfall: Rån med sadistiska och sexualsadistiska inslag. Slumpvis utvalda brottsoffer, gärningsmän med utländsk bakgrund som dessutom tycks visa noll ånger eller medlidande.

Fria Tider, Nyheter Idag och de andra har ju vältrat sig i den här storyn. Den är lösgodis för dem.

Alla förfasas över sådant här. Extremhögern använder fallet som rekvisita för att bygga upp sin dockteaterpjäs om den svenska systemkollapsen och de obehagliga invandrarna som ger sig på svenskar.

Vi andra förfasas eftersom vi inte gillar att människor utsätts för grova brott. Vi känner med de här killarna. De har samhällets fullständiga stöd.

I min krönika på Para§raf berömde jag Bali för sitt nya liv som godhetsapostel och menade att det här godhetssignalerandet kunde vara bra även om det eventuellt fanns en baktanke där han ville få en klapp på axeln eller plocka politiska poäng.

Eftersom många Bali-supporters inte är särskilt läskunniga fick jag mycket kritik för min text. Människor var upprörda över att jag inte kunde se det positiva i Balis gärning.

Kanske borde jag varit lite mer pekbok-tydlig. Jag är oerhört positiv till att Hanif Bali plötsligt kommer ut som någon som känner omsorg om andra.

Det blir givetvis lite ironiskt att han tidigare raljerat över andra som i ord och handling propagerat för medmänsklighet och omtänksamhet. Orden ”godhetsapostel”, ”godhetssignalera” och ”godhetsknarkare” lånade jag direkt från Bali. Han har liksom själv blivit en sådan han nyss spottade på.

I sitt inlägg på Facebook där Bali vädjar om donationer beskriver han medias agerande efter händelsen på kyrkogården i Solna på följande vis:

”I media har gärningsmännen redan fått böla ut, om sina drogproblem och hur de hamnat i ”dåligt sällskap”, hur de gillar promenader och TV-spel, sina drömmar om att starta restaurang osv.”

Uttalandet väckte mitt intresse eftersom jag följt händelsen noga men aldrig någonstans sett ett sådant reportage. När jag googlar lyckas jag inte hitta en enda text där gärningsmännen har intervjuats och fått någon chans att gråta ut.

Det är möjligt att det finns något sådant reportage, men hur mycket jag än letar lyckas jag inte hitta något. Jag gjorde rejäla efterforskningar och tog hjälp av vänner och Facebook-kontakter för att försöka få klarhet i det här, men ingen lyckas hitta de reportage Bali hänvisar till.

En vän skickar en Aftonbladet-artikel till mig och föreslår att det kanske är den här som Bali syftar på, men i texten är personerna inte intervjuade.

Det hänvisas i artikeln till en personutredning där en av gärningsmännen säger sig ha varit kraftigt drogpåverkad. Utredningen är en del av det underlag som skickats in till tingsrätten.

I artikeln beskrivs gärningsmannens bakgrund där det berättas att han fick en ADHD-diagnos vid 11 års ålder och att han började dricka alkohol vid 12 års ålder.

I artikeln beskrivs det vidare hur mannen tycks helt oberörd av de handlingar han har utfört. Rubriken på texten är till och med ”Misstänkt för kyrkovåldtäkterna: ’Förefaller oberörd’”.

Eftersom det inte bölades ut i den texten överhuvudtaget kan det inte vara en av de texter Bali syftade på. Det är en ganska saklig redogörelse för mannens trasiga bakgrund och nuvarande brist på empati.

En annan vän föreslog att det kunde handla om en Expressen-artikel bakom betalvägg som Bali syftade på. Det bar mig emot men för att bringa klarhet i fallet skaffade jag premiumkonto på Expressen.

Artikeln i fråga är inte heller den någon intervju. Det är ingen som gråter ut. Däremot redogör den för innehållet i en liten sinnesundersökning som har gjorts av en rättspsykiatriker för att klargöra huruvida gärningsmännen kan sägas lida av allvarliga psykiska störningar.

I artikeln beskrivs hur gärningsmännen har våldtagit sina offer med tillhyggen, urinerat på dem och använt knivvåld. Artikeln berättar om en av männens bakgrund i Kurdistan och att han i sinnesundersökningen berättar om sin dröm att en dag öppna en restaurang.

Bingo! Det måste vara den här artikeln Bali talar om. Artikeln, som alltså ligger bakom betalvägg, redogör sakligt för innehållet i den rättspsykiatriska undersökningen. Den är inget snyftreportage på något sätt. De tilltalade är inte intervjuade. De har inte fått gråta ut.

Artikeln berättar detaljerat om ett obehagligt brott och om kyliga personer som har svårt att känna empati med andra. Ingen som läser texten kommer på något sätt att känna ökad omsorg om gärningsmännen.

Däremot kommer en läsare förstå att också gärningsmän är människor med skolmisslyckanden, drogproblem och psykiska problem. Allt sånt där som alla med någon som helst hjärna redan känner till.

Så varför ljuger Hanif Bali om medias agerande i samband med våldtäkterna i Solna? Varför nöjer han sig inte med att samla in pengar till brottsoffer?

Svaret är nog väldigt enkelt. Balis fans har en stor misstro till media och statsapparaten. De tror att media försöker mörka sanningen om invandring och brottslighet och de tror att media och politiker mjäkar och vill ursäkta brottslighet med att skylla på sociala faktorer. Bali vill ge dem den story de vill ha och de sväljer betet med hull och hår.

Problemet för Bali är att sanningen är en annan. De allra flesta texter om händelsen på kyrkogården i Solna har beskrivit två kallblodiga gärningsmän. Man har vältrat sig i brottet. Ingenstans har man dolt att de misstänkta gärningsmännen har invandrarbakgrund.

Det finns ingen cover up-story annat än i Hanif Balis huvud och i hans följares fantasier. Mig veterligen har ingen journalist genomfört någon intervju med de båda männen och mig veterligen har ingen skrivit någon text som på något sätt ursäktar deras beteende. Alla är överallt överens om hur fruktansvärt det här är.

Mer anmärkningsvärt är det att både DN och SvD helt okritiskt sväljer Balis tilltag. Man kan ge honom beröm för den omtanke han visar, men han förtjänar precis som alla andra makthavare att granskas när han ljuger eller gör populistiska utspel.

Expressen-artikeln finns att ta del av här.

Aftonbladet-artikeln kan läsas här.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.