Veckans miljard

Polisens lånta fjädrar

Av Börje R P Carlsson 2021-03-20

Jag läser på polisens hemsida att hittills har sammanlagt 104 års fängelse blivit resultatet av att polisen knäckt den heliga graalen, Encrochat. När polisen skriver en slik sanning blir jag alltid fundersam eftersom omskrivningar som dessa brukar tillkomma för att dölja att sanningen knappast är anmärkningsvärd. Sanningen brukar då vara inslagen i presentpapper för att se bättre ut.

Den riktiga sanningen brukar vara att polisen ”krattar i manegen” för något som de vill ha tillgång till i framtiden. I detta fall handlar det nog om att polisen vill ha tillgång till hemlig dataavläsning där misstankegraden ”kan misstänkas” ska vara tillräcklig grund för tvångsåtgärden.

Polisens artikel innehåller därefter en uppräkning som innehåller några mord som tillsammans ger drygt hundra års fängelse.

När jag läser polisens artikel ser jag framför mig att morden utspelar sig i kriminella kretsar och har utförts av gängkriminella och morden har lösts genom det knäckta krypteringsverktyget. Så är det dock inte även om en första anblick är skapad för att ge det intrycket:

Knäckt krypteringsverktyg
I sju av sammanlagt 23 utredningar av dödligt våld har hittills 104 fängelseår utdömts. I tre fall har gärningspersonerna dömts till rättspsykiatrisk vård. I tre fall har de misstänkta friats från brottsmisstankar, varav en inte var straffmyndig. I ytterligare ett fall har brott inte kunnat styrkas. I ett fall häktades två misstänkta men släpptes. I övriga fall är brottsutredningarna pågående, alternativt väntas rättegång eller dom inom kort. (från polisens hemsida)

I de fall som resulterat i sammanlagt 104 fängelseår handlar de flesta fall om mord i nära relation eller i varje fall en viss relation. Jag har svårt att se att ett enda av de mord som räknats upp har lösts av att polisen knäckt något krypteringsverktyg.

Ärligt talat verkar inte ett enda brott vara knutet till gängkriminalitet utan resultatet av osämja där offer och gärningsman i de flesta fall tycks vara bekanta. Alltså den typ av mord som polisen i alla tider utrett och oftast klarat upp.

Tre exempel som svarar för 50 av de utdömda fängelseåren. En kvinna dödas av sin man, en man knivdödas i en lägenhet och en kvinna dödas av en kollega.

Jag har svårt att tro att Encrochat varit inblandad i något av dessa mord. Jag kan naturligtvis ha fel men sanningen brukar oftast vara precis lika enkel som den ser ut.

En liten textruta på polisens hemsida beskriver sju mord som tillsammans gett 103 år och 3 månaders fängelse. De korta beskrivningarna ger ett sken av att bara ett av dessa mord skulle kunna vara gängrelaterat. Detta mord bedömdes dock som dråp och straffet blev nio års fängelse.

Jag tror nog att Encrochat har gett polisen en hel del och jag tror också att framtida knäckningar av krypteringsverktyg och hemliga dataavläsningar är betydelsefulla för framtida utredningar men, och det finns ett stort MEN.

Det ser ut som om rättssäkerheten föreslås komma i andra hand och därför skapar polisen en bild av att knäcka olika krypteringsverktyg är den enda framkomliga vägen. Det traditionella polisarbetet är trots gängkriminalitet det som kommer att föra polisverksamheten framåt.

I Väst-Sverige har, enligt polisen, det knäckta krypteringsverktyget satt sina spår i häktesliggare med över 330 häktade varvid en knapp tredjedel kopplas till gängkriminalitet. Fan tro´t.

I Belgien har en chattjänst SkyECC knäckts varvid en miljard meddelanden ska ha lästs. Redan här baxnar jag lite eftersom över en miljard meddelande har lästs. En miljard meddelanden är mycket.

De poliser som lyckats knäcka koden till SkyECC säger att denna sida använts av många kriminella. Betyder ”använts av många kriminella” att de flesta användarna inte är kriminella och är det således gemene mans meddelanden som polisen nu vill komma åt och läsa?

Jag har hävdat att polisen behöver teknik och hjälp för att knäcka kriminaliteten men här handlar det om, i alla fall för svenska medborgare, ett grundlagsskydd som sätts ur spel. Låt inte polis och åklagare egenmäktigt bestämma vem som ska granskas och vem som ska avlyssnas eller avläsas.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.