Veckans värsta

Är våra politiker omdömesgilla personer när det gäller kärnavfallet?

Av Börje R P Carlsson 2022-01-28

Jag såg 30 minuter på TV under kvällen den 26 januari när Nyamko Sabuni intervjuades. Vad som var mest förvånande var hur hon kunde slingra sig på varenda fråga så till den grad att nästan inte en enda ställd fråga besvarades på ett begripligt sätt.

Hennes inställsamhet var frapperande och att Liberalerna riskerar att åka ur riksdagen var något som hon inte alls förstått trots att hela hennes agerande tydligen var att ge alla väljare de svar som just de vill ha för att underförstått ge Liberalerna sina röster.

I slutet av programmet kom hon med ett påstående som borde ha uppmärksammats mer. När några borgerliga partier gjorde en överenskommelse med Socialdemokraterna i den så kallade regeringsöverenskommelsen år 2018 så gick dessa partiers hela planering ut på att inte ta tillvara Sveriges väl och ve utan att lägga fram förslag och tvinga igenom dessa.

Allt i akt och mening att förstöra så mycket man kan för Socialdemokraterna. Nyamkos rodnad av skam som borde funnits kunde inte synas utan hon tycktes med jämna mellanrum nästan vara lite stolt över sina uppgifter.

Nu har denna mogna och omdömesgilla politiker, Nyamko Sabuni, hotat minister Strandhäll med misstroende om inte hon före ett visst datum klubbar igenom ett beslut om slutförvaring av kärnavfall.

Detta avfall har en lång halveringstid och totalt krävs cirka 100 000 års förvaring innan det är ofarligt. Hundra tusen år är en tidsrymd som är näst intill oöverblickbar för de flesta och då också politiker.

Hittills har människan lyckats skapa olika monument som klarat sig hyggligt i cirka 5 000 år. Till exempel pyramiderna eller Stonehenge, men hur dessa monument ser ut om ytterligare 95 000 år törs jag inte tänka på.

Redan nu ifrågasätts kopparhöljets levnadsålder även om många vetenskapsmän tror att höljet är säkert. Men att tro är inte att veta.

Kommer de människor som om tio tusen år anträffar detta kärnavfall att förstå vad det handlar om eller kommer de att vara lika frågande som dagens människor är om Ale Stenar eller Stonehenge?

Och hur kommer de då att behandla detta avfall? Usch och fy för slingriga och korttänkta politiker.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.