Veckans värsta

Blanketten som skulle stoppa fascismen

Av Andreas Magnusson 2019-01-12

Under tisdagen framkom det att det pågår ett arbete inom Alliansen med att ta fram ett dokument som ska hindra SD från att få inflytande i politiken om Ulf Kristersson blir statsminister. Nog känns det en smula naivt att tro att fascismen kan stoppas med hjälp av en blankett.

   Just nu talar mycket för att Centern och Liberalerna kommer att släppa fram Löfven till regeringsmakten. Det verkar klokt – särskilt med tanke på alternativet. För så här är det: Väldigt få svenskar vill se en regering där SD har någon form av inflytande.

   Vanliga svenskar gillar helt enkelt inte rasism och fascism och har ett allvarligt problem med ett parti som grundades av nazister, vars ledande företrädare än idag mordhotar andra medlemmar, skriver rasistiska inlägg på sociala medier, demonstrerar med nazister och fuskar med bidragspengar.

   I den stora valundersökningen VALU angav 1% av Centerns väljare och 2% av Liberalernas väljare att de ville ha en regering där SD ingår. Så litet är förtroendet för SD bland dessa väljare. M- och KD-väljare har enligt samma undersökning en betydligt mer öppen syn på att regera tillsammans med SD.

   Den magiska blanketten som man nu arbetar med sägs innebära en försäkran från Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor om att de inte på något sätt ska gå SD till mötes med någonting.

   Problemet är ju bara att Alliansen inte har mandat från väljarna att driva igenom sin politik utan stöd antingen från de rödgröna eller från Sverigedemokraterna.

   Ingen blankett i världen kan förändra det faktum att de rödgröna har fler mandat än Alliansen och att en Alliansregering därför i varje enskild fråga är beroende av Sverigedemokraternas röster och/eller de rödgrönas medhåll.

   Vi vet sedan tidigare att det finns en stark moderat tradition kring dokument och blanketter. Partiet har till exempel ett etiskt policydokument som förklarar att en moderat företrädare alltid ska behandla meningsmotståndare med respekt och aldrig får använda nedsättande ord eller omdömen. Så här står det till exempel:

”Våra relationer till andra partier ska präglas av respekt och av att vi bidrar till en god ton i samhällsdebatten.”

   Till dokumentet är det kopplat en kandidatförsäkran som alla som aspirerar på att bli förtroendevalda för Moderaterna måste skriva på. Hanif Bali skrev på detta dokument.

   Det var innan han kallade meningsmotståndare för ”idiot”, ”jävla pucko”, ”efterbliven” och undrade om en muslims pappa knullade oskulder i paradiset.

   Kandidatförsäkran och det etiska policydokumentet var bara ord. I praktiken får Hanif Bali göra och säga vad han vill.

   Om Moderaterna inte ens kan skriva ett dokument som stoppar en enskild riksdagsman från att kränka människor på sociala medier så är det nog inte troligt att de får ihop ett dokument som kan stoppa fascismens inflytande i Sverige.

   Nej, det finns bara en väg att gå för att hålla borta Sverigedemokraterna från makten och den vägen är högst demokratisk och har väljarnas mandat. Den går ut på att mittenpartierna i Sverige tar ansvar för att hålla extremismen borta. Sådant ansvar tar man inte om man sätter sig i en regering som saknar mandat att få igenom sin politik utan eftergifter till fascismen.

   I de årliga SOM-undersökningarna frågas det bland annat om man identifierar sig som höger, vänster eller varken som höger eller vänster. Sedan 80-talet har undersökningen visat samma sak med väldigt små variationer.

   Ganska exakt en tredjedel av de tillfrågade ser sig som vänster, ganska exakt en tredjedel ser sig som höger och ganska exakt en tredjedel ser sig som varken höger eller vänster.

   Det innebär att det inte finns mandat för renodlad vänsterpolitik utan att en majoritet av det svenska folket känner sig överkörda.

   Det innebär också att det inte finns mandat för en renodlad högerpolitik utan att en majoritet av det svenska folket känner sig överkörda.

   Det innebär faktiskt också att det inte finns mandat för en renodlad mittenpolitik utan att en majoritet av det svenska folket känner sig överkörda.

   Politik innebär att man kompromissar. Man kan då antingen kompromissa med sina grundläggande värderingar eller med sin sakpolitik i enskilda frågor.

   Det finns egentligen bara en sorts regeringsbildning som tydligt har majoritetens stöd. Det är en regeringsbildning som innebär att Sverigedemokraterna fråntas all möjlighet att påverka landets politik.

   Det må vara sant att 17% av svenska folket vill företrädas av sin lokala nyssnazist i Sveriges lagstiftande församling, men de flesta av oss andra tror på ett liberalt och öppet samhälle som präglas av solidaritet och omtanke om utsatta människor.

   Det finns ett bra dokument som kan hålla fascismen borta. Det kallas FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Låt oss hoppas att samtliga partiledare skriver under på det. Både med ord och i handling.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.