Veckans värsta

Är det förbjudet att tänka själv

Av Börje R P Carlsson 2019-01-26

När en ålderspensionär vill köpa snus på Coop kräver kassapersonalen att han ska legitimera sig eftersom det finns en åldersgräns på 18 år för detta. När 94-åriga Vera vill köpa ett sexpack folköl avkrävdes även hon legitimation eftersom folköl också har 18 år som åldersgräns.

   Vad är det för fel på människor idag? Har de fullständigt tappat både sans och förnuft. Det hade varit skillnad om det varit Billy, 17,5 år som velat köpa snus eller 18,5-åriga Gerda som velat köpa folköl. Då hade jag kunnat förstå kassapersonalen.

   Men personalen försvaras av sina arbetsgivare som säger:

– Sådana är reglerna.

   Coop hävdar att begäran om legitimationer beror på att deras personal ”är noga”. Jag tar mig för pannan och tänker ”herregud vad är det för stolpskott som uttalar sig?”

   Hur kan en människa vara så enfaldig att hon inte inser det absurda i att begära legitimationer av människor som är 76 respektive 94 år. För mer än 50 år sedan passerade de den gräns som myndigheterna satt för inköp av vissa varor.

   Jag har frågat förr men jag ställer frågan igen; Sedan när är det förbjudet att tänka själv – eller finns det en åldersgräns också där?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.