Veckans värsta

Finns polisen bara för stora företag?

Av Börje R P Carlsson 2019-02-23

Polisen idag hinner inte med varken de grova våldsbrotten, våldtäkter eller grova stölder. När Greta anmäler att hennes plånbok med bankkort stulits hinner knappt anmälan skrivas ut förrän ärendet är nedlagt. När Herbert blir rånad på plånbok och telefon läggs anmälan omgående ner. När en våldtäkt anmäls är allt så svårt så svårt. Det finns inte det och det finns inte det, inga bevis och ord står mot ord.

   När polisen får en dieseltjuv i presentförpackning släpps denne så gott som omedelbart och i stället misstänks de två målsägarna för olaga frihetsberövande eftersom tjuven inte greps på bar gärning och lite illvilligt tolkat inte ens på flyende fot trots att han återkom för att hämta sitt flyktfordon.

  Men när Apple gör en anmälan reagerar polisen med en fart som gör att blixten står still. Apple är ett företag med 110 tusen anställda. Deras omsättning var år 2018 265,6 miljarder USD = 2 257 600 000 000 svenska kronor (räknat efter en kurs på 8,50 kronor per dollar).

   Apple misstänkte att ett flertal företag importerat, lagrat, marknadsfört och sålt produkter som olovligen hade försetts med den kända Apple-loggan (ett äpple med bitmärke).

   Nu fanns det plötsligt poliser som kunde ställa upp i hela södra Sverige, region Syd, Väst och Öst.

   Enligt Apples provköp (låter som om det skulle kunna gränsa till brottsprovokation) så verkar det i första hand röra sig om tillbehör som laddare och hörlurar. Dessutom kunde laddarna börja brinna vilket tydligen aldrig händer produkter med den riktiga loggan…

   Apples anmälan rörde om i det polisiära getingboet och poliserna kunde inte fort nog organiseras för att tillvarata Apples immateriella tillgångar och intressen. Det säkrades bevis och gods för att kartlägga omfattningen och koppla personer till detta enorma brott.

    Inför tillslag i en lagerlokal utanför Jönköping planerades, prövades och fastställdes hur tillslaget skulle gå till för att polisen snabbt skulle få kontroll över den pågående brottsligheten. Var finns godset och brottslingarna? Allt måste hända och ske vid tillslaget så inget/ingen slank ur nätet.

    Dessutom var det väldigt viktigt att tillslaget inte störde den lagliga verksamheten vid den planerade husrannsakan.

– Det är skillnad mellan att gå in på ett företag och hemma hos någon. Kan vi ta hänsyn till företagets ordinarie rutiner så gör vi det, klargjorde polisledningen.

   Det är tråkigt att polisen inte är lika hänsynstagande i ett hem där en familjemedlem kanske är misstänkt för något. Då finns inga dubier om att inte störa familjens hemfrid och lagliga verksamhet.

   När tillslaget summerades hade ett 30-tal förhör hållits och 25 000 produkter tagits i beslag på sex olika platser. I tidningen Svensk polis läser jag:

”Från lagret i Torsvik fick polisbilen med släpkärra åka i skytteltrafik mellan industriområdet och polishuset när pall efter pall med utrustning togs i beslag. Ett resultat som gruppchefen Brita Wallström är mycket nöjd med”.

– Vi hade en målsättning att bevissäkra produkter samt att höra inblandade och det lyckades vi med. Den här insatsen var ett av de mer omfattande tillslagen som vi varit involverade i. Den hade inte kunnat genomföras utan den hjälp som vi har fått från övriga grupper på nationella operativa avdelningen och från personal i de olika regionerna som har ställt upp och hjälp till på alla möjliga sätt, säger Brita Wallström.

   Nu återstår en gedigen utredning där allt insamlat material ska gås igenom för att se om det kan styrkas att de huvudmisstänkta begått brott mot varumärkeslagen. Ingen frihetsberövades vid tillslaget men misstankarna kvarstår och har stärkts mot de fyra huvudmisstänkta, enligt polisen.

   Men det återstår rimligen ytterligare en fråga att utreda: Hur många grova stölder, rån, våldtäkter och mord har fått stå tillbaka för att säkerställa Apples intressen – som sannolikt inte ens är värda en tiotusendels promille av Apples omsättning?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


     Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.