Veckans värsta

Det grova brottet som polisen inte tyckte var något brottsligt

Av Börje R P Carlsson 2019-03-09

En okänd kvinna plockar upp en baby ur en barnvagn och försökte därefter avlägsna sig med barnet. När en uppskakad och förskrämd mamma slet tillbaka sitt barn och larmade polisen fick hon till svar att ”kvinnans handling inte var brottslig och därför inget för polisen”.

   Vad har polisen för stolpskott till anställda? Var det en nyanställd som anställts efter de minimikrav Dan Eliasson hann besluta om? Eller vad handlar det egentligen om?

   Inte brottslig! Jag blir djupt upprörd efter denna bedömning och det verkar som om också polisen nu förstått att bedömningen inte bara var felaktig utan rent av grotesk för nu ska polisen utreda om bedömningen var felaktig.

   Utreda om bedömningen var felaktig! Det torde knappast krävas någon djupare utredning för att bedöma om det är olagligt att försöka stjäla barn.

   Samtidigt säger Gävlepolisens presstalesman Mikael Hedström:

Som det har beskrivits kan man inte säga att det direkt är något brott. Tittar man på det juridiska är det svårt att se att det räknas som ett ofredande, kvinnan har inte haft något ont uppsåt som det beskrivs.”

   Vilka orakel myndigheten kan ställa i frontlinjen. Denne Hedström vet genom att ta del av en beskrivning att kvinnan som tog barnet inte haft något ont uppsåt.

   Jag börjar förstå medborgarnas förtvivlan över polismyndigheten, myndighetens förlängda tentakler samt dessas bedömningar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


     Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.