Veckans mest förvirrande

Varför göra det enkelt om man kan krångla till det?

Av Börje R P Carlsson 2019-04-06

Nu proklameras att polisen ska få utfärda nya säkra ID-kort. Jag får uppfattningen om att nu ska nya ID-kort utfärdas av polismyndigheten och samtidigt kan man på Skatteverkets hemsida läsa att också dom utfärdar nya ID-kort. Samtidigt klargörs att körkort eller pass inte utgör en helgod identifiering.

   Körkort duger inte som ID-handling eftersom de är ”lätta” att förfalska. De nya ID-korten är förvillande lika körkorten. Svenska pass duger inte som identifiering eftersom också dom tydligen är lätta att förfalska. Så nu ska polisen utfärda ett nytt ID-kort som ska vara svårare att förfalska och som ska duga som pass inom Europa.

   Så om det går som det ska, kommer körkorten även fortsättningsvis inte att duga som ID. Dock kommer dom att duga lite grann, om du kör bil.

   Sedan har vi ett pass som inte alls duger som ID utan mer som ett resedokument eller när du ska söka pass, då duger ditt gamla utgångna.

   Nu ska vi få ett ID som inte duger som körkort eller som ID utanför Europa. Utanför Europa godtas våra pass som ID trots att de inte duger inom Europa.

   Var Skatteverkets ID duger vet jag inte men förmodligen bara i kontakt med Skatteverket.

   Här verkar någon ha tänkt efter ordentligt och då undrar jag om det bara är Mammon som styr. Det pass som polisen utfärdar gäller i fem år men gäller inte som ID.

    Det nya ID-kort som polisen kommer att utfärda gäller också i fem år men inte i stället för pass utanför Europa eller som körkort.

    Det provisoriska pass som polisen utfärdar gäller för en resa och tillbaka. Ett pass kostar 350 kronor, ett polisiärt ID kostar 400 kronor, ett provisoriskt pass kostar 980 kronor. Ju snävare giltighet desto högre kostnad och med dessa förutsättningar kommer förmodligen 75% av befolkningen att behöva också ett polisiärt ID-kort.

   Och polisen som redan har stora svårigheter att hinna utfärda vanliga pass. Men vad gör det när 7,5 miljoner ID-kort var femte år ger stora pengar, i snitt 600 000 000 kronor till myndigheten – varje år.

   Lite udda från Polisens hemsida: Barn och ungdomar under 18 år måste komma personligen till passexpeditionen vid ansökan om pass och nationellt id-kort.

   På passexpeditionen ska vårdnadshavare kunna visa upp giltig id-handling. Här uppstår frågan vad är giltig ID-handling? Här duger väl varken pass eller körkort, då blir frågan hur skapas släktens första giltiga ID? Aha jag förstår, det är här Skatteverkets ID kommer in.

   Dessutom kan man ju fundera på om alla dessa trafikanter som fått ordningsbot av polisen verkligen är fullgott identifierade eftersom körkort eller pass inte duger som identifiering. För att kunna dömas måste man vara identifierad och hur kan då Polismyndigheten godta körkort som ID? Det duger ju inte som ID – det har polisen sagt.

   Det är fan inte lätt det här. Är det ingen som ser det vansinniga i detta. Varför inte göra körkort och pass säkrare och mer användbara och bara ha alternativet ID-kort för de som varken har pass eller körkort eller Skatteverkets ID-kort?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.