Veckans värsta
Andreas Magnusson

Kommunen som hellre betalar en halv miljon än skänker bort vad de inte behöver

Av Andreas Magnusson 2019-04-20

Ungefär 100 000 ton mat slängs varje år i landet – enligt vissa källor mer än så. Det här borde uppröra alla. De högsta cheferna i Avesta kommun upprörs åt andra hållet. De har istället sparkat en medarbetare som skänkt bort några kassar överbliven mat istället för att slänga den.

   Ett kommunalt boende stängdes ned och i samband med det valde en enhetschef att skänka bort överbliven mat till unga människor utan föräldrastöd som tidigare bott på hemmet.

   Förfarandet upprörde de högsta kommuncheferna så mycket att de valde att ge enhetschefen som fattat beslutet sparken. De blev därmed tvungna att betala ut ett avgångsvederlag på 550 000 kronor.

   Om maten hade kunnat säljas – vilket den inte kunde – hade den varit värd ungefär 2 000 kronor. Kommunchefernas bakvända moral har alltså kostat skattebetalarna mer än en halv miljon.

   Personalchefen uttrycker sig så här:

– Det är inte värdet på maten i sig som är den stora frågan. Det är att hon har gett bort kommunala tillgångar, i form av mat, utan att hennes chef har tillåtit det.

   Jag tror att de flesta av oss har varit med om att det blir mat över efter en personalfest eller att det blir tårta över efter avtackningen av en kollega.

   Jag tror att de flesta av oss har varit med om att någon tagit med sig överbliven mat hem. ”Det är ju bättre än att den slängs” är inte bara en allmän uppfattning utan också sunt förnuft. Vem blir lycklig av en tårta i soporna?

   Som om det inte vore nog med dumheterna kallar Avesta kommun enhetschefens tilltag för stöld – även om de inte polisanmält henne. Stöld är enligt brottsbalken 8 kap 1§ följande:

”Den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, dömes om tillgreppet innebär skada, för stöld till fängelse i högst två år.”

   Tre villkor (så kallade rekvisit) ska vara uppfyllda för att något ska definieras som stöld: Någon har olovligt tagit annans egendom, denne någon har tagit det med avsikt att tillägna sig det och det ska ha inneburit skada för den bestulne.

   Man behöver inte vara jurist för att förstå att endast ett av tre rekvisit är uppfyllda. Enhetschefen har inte försökt att tillskansa sig maten och kommunen kan omöjligen ha lidit skada.

   Hon har alltså inte stulit någon mat men kommunens personalchef är inte så petig med det juridiska:

– Vi betraktar det som stöld, säger han till SVT nyheter.

   Kan det vara så enkelt som att det nedlagda boendet i fråga var ett HVB-hem och att de som fick ta del av maten var ensamkommande flyktingar?

   Vi som inte vill tro att de högsta cheferna i Avesta är så selektivt ondsinta väntar ivrigt på nästa kommunala attack på någon enhetschef som gett bort överbliven smörgåstårta till medelålders välbeställda medarbetare.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.