Veckans värsta
Greta Thunberg

Män som hatar barn

Av Andreas Magnusson 2019-04-27

Det är inte lätt att som medelålders man få storstryk av en tonårstjej – ändå är det precis vad jag har råkat ut för. Och jag är inte ensam. Jag, Joakim Lamotte och Jimmie Åkesson har något gemensamt. Greta Thunberg har sopat banan med oss.

   I mitt fall handlade det om Faktumgalan som gick av stapeln i onsdags. Faktum är en tidning som säljs på gatorna i Göteborg av människor som lever i hemlöshet eller socialt utanförskap. Jag var nominerad som årets opinionsbildare. En stor ära.

   Eftersom Greta Thunberg också var nominerad så visste jag att jag inte behövde öva in något tacktal. Jag satt där välklädd (ja – man kan vara välklädd på många sätt) och hörde de våldsamma applåderna när Gretas namn lästes upp bland de nominerade.

   Och så lästes namnet på nästa nominerade upp. Andreas Magnusson – läraren som skriver provocerande krönikor för Magasinet Paragraf. Jag vet att jag hörde några pliktskyldiga applåder från en plats långt upp snett bakom mig och kanske något försiktigt hummande från någon som faktiskt visste vem jag var.

   Greta Thunberg sopade banan med oss andra. Hon var Zlatan inför Guldbollen under hans bästa år och jag var vänsterbacken som satt några effektiva offsidefällor i allsvenska mittabellsmöten. En sådan där som fått vara med och träna med landslaget några gånger. Pålitlig, rutinerad och spelskicklig men gammal och långsam.

   Jag har varit med och stoppat attackerna på högerkanten, men Greta Thunbergs anfallsspel och speluppfattningsförmåga kan jag bara drömma om.

   Samma dag som Greta Thunberg spöade skiten ur mig på Faktumgalan postade opinionsbildaren Joakim Lamotte ett nytt självömkande Facebookinlägg. Det var hans elfte tyck synd om mig-inlägg bara den här månaden. Den här gången var det synd om honom eftersom Greta Thunberg minsann får uppskattning när hon pratar om klimatkris medan han kallas för högerpopulist när han kämpar för trygghetsfrågor.

   Det är något djupt sorgligt med en man i fyrtioårsåldern som är avundsjuk på en 16-årig skoltjej. Pinsamt nog är han inte ensam.

   Dagen efter Lamottes inlägg kom Jimmie Åkessons ”smocka” mot Greta Thunberg. I TV 4:s Malou efter tio kallade han hennes skolstrejk för en ”iscensatt PR-kampanj”.

   Jag vet inte om Åkesson verkligen är så okunnig om PR-kampanjer att han inte förstår att alla PR-kampanjer är iscensatta eller om han menar att politiskt kampanjarbete bara är på riktigt om det inte planeras.

   Det förklarar i så fall de spridda skurar av rasism som brukar dyka upp av Sverigedemokratiska förtroendevalda på Flashback, Twitter och andra platser.

   Det var minsann inte iscensatt av något PR-byrå när en SD-politiker pratade om att skjuta flyktingar med kulspruta eller när en annan pratade om judar, pedofildyrkare och negrer som våra stora hot. Det är ju sånt de tycker men inte säger högt om PR-byrån får bestämma.

   Det räcker att lyssna på Greta Thunberg i tio sekunder för att förstå att hon själv tror på det hon säger och att ingen annan har prackat på henne några åsikter, ja i alla fall inte mer än vad de före detta nazisterna prackade på Jimmie och hans kompisar åsikter innan de i Greta Thunbergs ålder gick med i det då mer öppet rasistiska partiet Sverigedemokraterna.

   Jimmie Åkesson är också orolig över Greta Thunbergs skolgång. ”Hon borde definitivt gå i skolan”, sa han i samma TV-program.

   Kanske är han så okunnig om skolsystemet att han inte känner till vad en individuell studieplan är. Kanske gör det att han inte förstår att hon faktiskt går i skolan men att hon är ledig vissa dagar.

   Mer troligt är han bara ytterligare en patetisk medelålders människa som inte öppet och ärligt kan erkänna att han aldrig någonsin kommer att kunna påverka och förändra världen på samma sätt som en ung 16-årig tjej med yviga flätor och bestämd blick.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.